Produkty zbożowe z pełnego ziarna rzadko goszczą w jadłospisie polskich dzieci. Według sondażu zrealizowanego w ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”[1], tylko co ósmy rodzic deklaruje, że uwzględnia je w dziecięcym menu kilka razy dziennie. 1/3 dorosłych podaje pełnoziarniste produkty jedynie raz dziennie, a jeszcze rzadziej, bo zaledwie kilka razy w tygodniu, serwuje je aż 35% opiekunów. Zdaniem dietetyczek – Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej – to stanowczo za mało dla małego organizmu potrzebującego zdrowej i zbilansowanej diety. Ekspertki kampanii podpowiadają, jak zachęcić dziecko do jedzenia przetworów zbożowych.
Czasem przekonanie dziecka do spożywania nowych pokarmów, w tym również produktów zbożowych, szczególnie tych bardziej wartościowych, pełnoziarnistych, może być wyzwaniem. Istnieją jednak sposoby, aby skłonić malucha do przyjmowania zdrowszych opcji. Oto kilka z nich:
- Daj dobry przykład.
Wprowadzając do swojego menu pełnoziarniste produkty zbożowe, rodzic pokazuje dziecku, że są one ważną częścią jego diety. Potomstwo często naśladuje zachowanie opiekunów, dlatego widząc, że dorosły ceni sobie te produkty, regularnie je kupuje, a potem nakłada je na swój talerz, może być czynnikiem motywującym do ich wypróbowania.
– Nawyki żywieniowe naszych dzieci budujemy latami, ale badania wskazują, że najtrwalej kształtują się
i utrwalają w okresie dzieciństwa. Dlatego warto zadbać o to, by maluch miał kontakt z produktami pełnowartościowymi zarówno w domu, jak i poza nim. Unikajmy niezdrowych przekąsek i wysokoprzetworzonych produktów, zastępując je zdrowszymi alternatywami, takimi jak jogurt z płatkami owsianymi ze świeżymi, sezonowymi owocami czy domowej roboty batonikami zbożowymi z orzechami, czy innymi ulubionymi dodatkami – mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
- Zaangażuj dziecko do zabawy w kuchni.
Zaproszenie pociechy do udziału w przygotowywaniu posiłków może sprawić, że będzie ono bardziej zainteresowane jedzeniem zdrowszych produktów. Warto pozwolić dziecku wybierać przepisy na posiłki zawierające pełnoziarniste produkty zbożowe i pomóc mu przygotowywać te potrawy, nawet kosztem „brudnej kuchni”. Można także raz w tygodniu usiąść z dzieckiem do wspólnego zaplanowania i rozpisania menu na tydzień lub chociaż kilku posiłków – takie poczucie sprawczości i wpływu na to, co jemy, może również korzystnie motywować do podejmowania nowych prób jedzenia.
Warto pamiętać, że wspólne gotowanie może dodatkowo wpływać na rozwijanie koordynacji wzrokowo-ruchowej, uczyć dziecko współpracy w grupie oraz wyostrzać zmysły, m.in. smaku i węchu. To też dobry sposób na wspólne spędzenie czasu z dzieckiem.
- Zwracaj uwagę na sposób podania i atrakcyjność dania.
Dzieci jedzą oczami, dlatego przygotowywane dla nich posiłki powinny być kolorowe i apetyczne.
– Spróbujmy podawać pełnoziarniste produkty zbożowe w atrakcyjny sposób. Pomysłowe, różnobarwne dania z pewnością zainspirują pociechę do spróbowania nowych smaków. Wystarczy trochę kreatywności przy tworzeniu kolorowych i ciekawych dań, które przyciągną uwagę dziecka. Przygotujmy kanapki z pełnoziarnistego chleba, używając różnych kształtów i kolorowych, sezonowych warzyw. Zaserwujmy na obiad zielone naleśniki owsiane ze szpinakiem, a na przekąskę – gryczane ciasteczka czekoladowe. Podajmy makaron z sosem pomidorowym obok na talerzu lub nawet w oddzielnym kubeczku, aby dziecko samo zdecydowało, ile sosu wykorzysta – dodaje Ewa Sypnik-Pogorzelska.
- Edukuj i zachęcaj.
Wzbudzenie zainteresowania małego dziecka zdrowym jedzeniem i zachęcenie do próbowania nowości to prawdziwe wyzwanie. Dobrym sposobem jest wyjaśnienie mu, dlaczego pełnoziarniste produkty zbożowe są ważne dla zdrowia. Warto opowiedzieć mu o składnikach odżywczych zawartych w tych produktach
i o korzyściach zdrowotnych, jakie mogą przynieść jego organizmowi. Dzieci rozumieją o wiele więcej niż nam dorosłym się wydaje.
- Zmiany wdrażaj stopniowo, nie spiesz się.
Jeśli dziecko nie jest przyzwyczajone do jedzenia pełnoziarnistych produktów zbożowych, należy zacząć od stopniowego wprowadzania ich do diety. Zamiast natychmiastowej zmiany, warto etapami zastępować produkty przetworzone pełnoziarnistymi odpowiednikami.
– Dzieci jedzą nieco inaczej niż dorośli. Jeśli nie zaaprobują jakiegoś produktu (wyglądu, zapachu, smaku), to nie spodziewajmy się, że zdecydują się spróbować nowej potrawy. Dlatego wprowadzanie zmian warto zacząć od małych kroków. Przygotowując kanapki, jedną zróbmy z ulubioną bułką kajzerką, a drugą z pieczywem razowym – dodatkowo porozmawiajmy z dzieckiem o tym, czy i jaką czuje różnicę, co mu smakuje i dlaczego. Jako rodzice pamiętajmy o tym, że codzienne spożywanie zbilansowanych i jednocześnie smacznych, atrakcyjnych posiłków, jedzenie w przyjaznej atmosferze i o regularnych porach kształtuje w dzieciach prawidłowe zwyczaje żywieniowe na całe życie – podsumowują ekspertki.