Wiosna to idealny czas, aby nieco śmielej eksperymentować w kuchni i próbować rzeczy, które do tej pory były trudno dostępne. Egzotyczne warzywa i owoce w sklepach fascynują nas swoją oryginalnością. Dlaczego nie wykorzystać tych warzyw i owoców do stworzenia potraw, które zachwycą Twoich bliskich?
Odrobina ożywczej słodyczy
Czy wiesz, że “owoc bogów” jest teraz wokół nas? To egzotyczny owoc o nazwie mango, który jest używany w kuchniach całego świata od tysięcy lat. Soczysty, słodki i orzeźwiający, jest bogaty w witaminy i mikroelementy, świetnie komponuje się z daniami słodkimi, słonymi i pikantnymi.
– Wiosną zwracamy większą uwagę na wygląd naszych potraw. Podziwiamy kolory na naszych talerzach i kusi nas, by sięgnąć po bujne, nowe warzywa. Słonecznie żółte mango to owoc, który doskonale uzupełnia wygląd i smak każdego dania – podpowiada Roksana Środa, dietetyk kliniczny i założycielka platformy MajAcademy. – Mango to doskonałe źródło błonnika, miedzi, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza oraz witamin: A, B, B1, B2, C, E i PP. Dzięki temu jest to idealny pokarm na odchudzanie i wiosenną detoksykację.
Mango normalizuje poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i zwiększa przyswajanie żelaza. Jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na anemię i zaburzenia odżywiania. Zawiera również składniki, które chronią nasze oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Szczypta wyrazistej pikanterii
Dodatek zaledwie kilku ostrych, oryginalnych, orientalnych przypraw może w znacznym stopniu zmienić smak znanych nam od lat potraw. Przyprawy i chilli nie tylko wpływają na aromat dania, ale także zwiększają jego wartość odżywczą.
Zielone, żółte i czerwone papryczki chilli zawierają kapsaicynę, antyoksydant o silnych właściwościach przeciwzapalnych i wspomagających metabolizm. Papryka capsicum świetnie sprawdza się w różnych potrawach i może być stosowana w zależności od smaku. Samo dodanie kilku cienkich plasterków lub pojedynczej pestki do ulubionych potraw może skutecznie sprzyjać spalaniu kalorii i zmniejszać uczucie głodu.
– W kuchni najważniejsze jest zachowanie równowagi. Ostre i orientalne przyprawy doskonale podkreślają smak łagodnego sera edamskiego. Ten klasyczny półtwardy ser holenderski doskonale sprawdza się w różnego rodzaju zapiekankach i sałatkach z dodatkiem owoców – zauważa Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki. – Naturalny smak sera edamskiego sprawia, że można go śmiało łączyć z niemal każdym składnikiem.
Niezły Meksyk, czyli jak szybko wyczarować odrobinę słońca na talerzu
Jaka jest najpopularniejsza potrawa kojarzona ze słońcem? Z pewnością jest to kuchnia meksykańska! Pełne świeżych przypraw, soczystych owoców i chrupiących warzyw, meksykańskie jedzenie jest jednym z najbardziej ulubionych dań Polaków. Jeśli chcesz nadać swojemu daniu łatwy meksykański twist, po prostu przyozdób je kolorową salsą.
– Salsa meksykańska to nic innego, jak drobno posiekane mango, czerwona cebula, pikantna papryczka, orzeźwiający sok z limonki i świeże liście kolendry lub mięty. – Salska doskonale podkreśli smak dań mięsnych z dodatkiem rozpływającego się żółtego sera. – podpowiada ekspert z MSM Mońki. – Warto go włączyć do diety szczególnie teraz, gdy przesilenie wiosenne wpływa na obniżenie naszej kondycji. Ser żółty pozwoli uzupełnić niedobór witamin i dostarczy naszemu organizmowi niezbędnej porcji energii. – dodaje.
Szukasz pomysłu na zjawiskowy meksykański obiad?
Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty jest doskonałym pomysłem na sycący obiad lub rozgrzewającą i pobudzającą zmysły kolację. Przepis znajdziesz poniżej.
Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty
Składniki:
1szt tortilla,
50g chorizo,
100g ser Edamski MSM Mońki,
50g pomidorów pelatti,
1 ząbek czosnku,
5g bazylii lub pęczek bazylii,
1 papryczka chili,
1 papryka czerwona,
50 g cukinii,
30g rukoli,
30g czerwonej cebuli,
50g mango,
5g mięty lub pęczek mięty,
sól, pieprz
Sos pomidorowy:
Blendujemy pomidory z czosnkiem, bazylią i przyprawami.
Tortillę rozkładamy, robimy jedno nacięcie od środka do rantu, smarujemy sosem, na ¼ dodajemy starty ser na następną ¼ dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i rukolę, na następną ¼ chorizo i czerwoną cebulę, na ¼ dodajemy cukinie. Po rozłożeniu składników składamy na 4, żeby wyszedł trójkąt. Pieczemy w 180 ℃ około 15 min lub grillujemy lub zapiekamy w tosterze.
Chutney:
Mango razem z czerwoną cebulą obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy mięty, drobno posiekanej papryczki chilli, przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy z góry quesadille i dekorujemy rukolą.