Warunki klimatyczne, w jakich przebywamy, sprawiają, że gdy tylko pierwsze letnie promienie słoneczne nas rozpieszczają, nie chcemy tracić ani chwili. Marzymy o możliwości wypisania urlopu od gotowania na czas nieokreślony już w czerwcu. Coraz więcej czasu spędzamy na zewnątrz, a ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę, jest stać nad parującymi garnkami czy gorącym, rozgrzanym do czerwoności piekarnikiem. W naturalny sposób nasze jadłospisy zaczynają być zdominowane przez sałatki, które są pyszne i szybkie do przygotowania. Oto przepisy, które warto szczególnie wypróbować w tym sezonie.
Spotkajmy się przy grillu!
W okresie letnim unikamy spędzania zbyt dużo czasu w kuchni. Przenosimy nasze życie rodzinne i towarzyskie do ogródków lub na świeże powietrze. Nasza dieta opiera się na świeżych warzywach, owocach oraz grillowanym mięsie i serach, które możemy podawać na zimno lub po krótkim przygotowaniu termicznym.
– Aby ser żółty nie roztopił się całkiem podczas grillowania, warto oprószyć go delikatnie panierką z mąki, bułki tartej lub drobno pokrojonych ziół. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę, która dodatkowo podkreśli smak sera. – radzi Ewa Polińska z MSM Mońki. – Ser, przeznaczony do grillowania, należy pokroić w miarę grube plastry lub kostkę i dodawać do sałatek zaraz po zdjęciu z rusztu.
W letnim sezonie coraz częściej sięgamy po różne rodzaje strączków jako alternatywę dla mięsa. Jednym z smaków, które nieodłącznie kojarzą nam się z wakacjami, jest gotowana młoda fasolka szparagowa. Kiedy dodamy do niej kawałki grillowanego sera i świeże warzywa, takie jak pomidorki koktajlowe, otrzymujemy pełnowartościowy posiłek, który pozwala nam cieszyć się ciepłymi i długimi letnimi wieczorami.
Wakacyjna beztroska w towarzystwie pożywnych przekąsek
Podczas lata nasze myśli często przenoszą się w różne, często nieznane nam jeszcze, kierunki. Cieszymy się na myśl o zbliżającym się urlopie i swobodnie oddajemy się marzeniom. Planowanie rodzinnych wakacji staje się bardziej przyjemne, gdy możemy cieszyć się posiłkami inspirowanymi miejscami, które zamierzamy odwiedzić.
Kuchnia Ameryki Południowej, kojarząca się z relaksem przy zimnych drinkach i palmami, oferuje nam przyjemne doznania kulinarnie. Pełna świeżych warzyw i aromatycznych ziół, przenosi nasze kubki smakowe na rozgrzewające plaże i do ciepłych wód oceanicznych. Czasami wystarczy niewielka modyfikacja znanych przepisów, aby cieszyć się egzotycznymi smakami. Na przykład, ulubioną sałatkę możemy umieścić w koszyczkach z placków tortilli, co stworzy oryginalny posiłek, który z pewnością zaskoczy naszych gości.
Odpłyńmy gdzieś daleko, poza horyzont
Latem na naszych stołach coraz częściej gości ryby. Nic w tym dziwnego, ponieważ są one doskonałym źródłem białka, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zalecenia dietetyków wskazują, że powinniśmy spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu. Niestety, statystycznie Polacy znacznie odbiegają od tej normy.
Na szczęście w okresie letnim ta tendencja ulega poprawie. Na polskich stołach pojawiają się zarówno ryby słodkowodne, takie jak pstrąg lub sandacz, jak i ryby słonowodne, takie jak łosoś, dorsz, śledź, tuńczyk lub makrela. Najczęściej przygotowujemy je na grillu lub smażone. Ciekawe jest to, że taka obróbka termiczna nie powoduje znacznego spadku zawartości korzystnych kwasów tłuszczowych w rybach.
Grillowany łosoś świetnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem świeżych warzyw i startego lub drobno pokrojonego sera. Ci, którzy preferują bardziej intensywne smaki, mogą wzbogacić podstawowy przepis o aromatyczne kapary i orzeźwiające ogórki kiszone.
Odkryjmy skarby z przydomowych ogródków
Młody bób to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Oprócz białka i witamin, jest również bogaty w aminokwasy, które wspomagają produkcję dopaminy – hormonu szczęścia. Jeśli mamy dostęp do wolnej przestrzeni, warto posadzić bób, aby w lecie cieszyć się soczystymi, zielonymi strąkami.
W sezonie gotowany do miękkości, bób smakuje wyśmienicie w towarzystwie grillowanych serów lub startych serów i aromatycznych ziół, takich jak mięta. Gotowanie bobu jest stosunkowo krótkie – wystarczy 10 minut, aby strąki były miękkie i łatwo oddzielały się od skórek. Sekretem udanego gotowania bobu jest dodanie do wody odrobiny cukru. Ten prosty trik sprawia, że bób zyskuje intensywniejszy smak.
Nie bójmy się eksperymentów!
Lato to doskonały czas na eksperymentowanie, także w kuchni. Głodni nowych, orzeźwiających smaków odważnie łączymy znane nam składniki, tworząc często oryginalne i interesujące połączenia smakowe.
Obfitość świeżych owoców w lecie inspiruje nas do dodawania ich zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Sezonowe owoce, zarówno jagodowe, jak i pestkowe, doskonale komponują się z serami. Ich naturalna słodycz przełamuje intensywny smak dojrzewających serów, jednocześnie wprowadzając do przetworów mlecznych nowe smakowe niuanse.
– Posiłki serwowane latem powinny chłodzić nas i dodatkowo nawilżać od środka. Warto jednak pamiętać, że sery w momencie serwowania powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego przed podaniem warto wyciągnąć je odpowiednio wcześnie z lodówki, by móc cieszyć się pełnią ich aromatu – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki.
Sałatka z grillowanym serem, fasolką szparagową i pomidorami
Składniki:
– 300 g fasolki szparagowej
– ser żółty Gouda MSM Mońki
– kilka pomidorków koktajlowych lub zwykłych
– sałata strzępiasta zielona
– sałata strzępiasta czerwona
– świeże zioła
Wykonanie:
Fasolkę przebrać, odciąć ogonki a następnie ugotować w osolonej wodzie do momentu aż będzie al dente. W międzyczasie grillować kawałki sera. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidorki. Całość wymieszać z fasolką szparagową i serem. Dodać świeże zioła, doprawić pieprzem i solą, na koniec skropić oliwą.
Sałatka w tortilli z serem Morskim MSM Mońki
Składniki:
– 2 placki tortilli
– 100 g orzechów włoskich
– 3 łyżki miodu
– 2 garście młodego szpinaku
– 2 garście rukoli
– połowa mango
– 150 g sera Morskiego MSM Mońki
– 6 pomidorów suszonych w oleju
– 1 łyżka musztardy sarepskiej
– 1 łyżka soku z cytryny
– 4 łyżki oleju z pomidorów
– grubo zmielony pieprz
Wykonanie:
Tortillę ułożyć w metalowej miseczce lub w garnku, przycisnąć inną miseczką lub czymś ciężkim i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut. Wyciągnąć, wystudzić i wyjąć z miseczki. Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor miód, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia, żeby wystygły. Mango pokroić w grube kawałki, a pomidory w paseczki, dodać do miski ze szpinakiem i rukolą. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Dodać również zestrugany ser żółty, wystudzone skarmelizowane orzechy i wymieszać. Przełożyć do miseczek z tortilli i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatka Olivier z serem Monieckim i łososiem
Składniki:
– 150 g filetu z łososia
– 1 łyżeczka oleju rzepakowego
– sól i pieprz do smaku
– 100 g sera żółtego Monieckiego MSM Mońki
– 1 średnia marchewka
– 1 ogórek kiszony
– 1 jajko na twardo
– 2 łyżki groszku konserwowego
– 1 łyżka kaparów w zalewie
– 3 łyżki majonezu
– 1 garść liści różnych gatunków sałat
Wykonanie:
Łososia doprawić solą, pieprzem, natłuścić olejem i zgrillować na rozgrzanej patelni. Odstawić do wystygnięcia. Marchewkę ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojony w drobną kostkę ser, ogórki kiszone i jajka. Dodać również groszek i kapary. Doprawić do smaku pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Układać warstwami: łyżka sałatki, cząstki łososia, sałatka i na wierzch sałata dekoracyjna. Czynności powtórzyć.
Sałatka z młodego bobu z serem Gouda i miętą
Składniki:
– 0,5 kg młodego bobu
– 50 g orzeszków piniowych
– ½ pęczka świeżej mięty
– 100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
– 50 ml oleju lnianego
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka miodu gryczanego
– szczypta grubo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser. Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.
Orzeźwiająca sałatka z żółtym serem i pomarańczą
Składniki:
– duża garść mieszanki sałat (wedle uznania: masłowa, roszponka, rukola)
– 200 g sera żółtego Morskiego MSM Mońki
– 1 pomarańcza
– ½ czerwonej cebuli
– 3 pomidorki koktajlowe
– mała garść kiełków
– pół papryczki chili
Wykonanie:
Sałatę poszarpać. Żółty ser i pomarańczę pokroić w kostkę, pomidorki w ćwiartki, a cebulę w cienkie piórka. Całość wymieszać. Sałatkę posypać cienkimi plasterkami chili oraz kiełkami.
Smacznego!