1, Japońska sałatka z grzybami fungus
Składniki:
100 g Grzybów fungus House of Asia blanszowanych
200 g ogórka zielonego pokrojonego na cienkie półplasterki
50 g białej cebuli pokrojonej w cienkie półplastry
Sos:
3 łyżki Pulpy mango Alphonso bez dodatku cukru Quality Food
2 łyżki Soku z limonki House of Asia
2 łyżki majonezu
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
- Zalej grzyby fungus wrzątkiem. Odstaw na 5 minut.
- Ogórka przetnij wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój. Cebule obierz i pokrój.
- Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
- Do miski przełóż grzyby, ogórka, cebulę i całość dokładnie wymieszaj z sosem mango.
2, Japońskie placuszki okonomiyaki
Składniki:
100g Panierki panko House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
540 g Kwiatu bananowca Quality Food pokrojonego w cienkie paski
½ główki małej białej kapusty pokrojonej w cienkie paski
4 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Sos:
1 arkusz Liści Nori House of Asia pocięty w długie paski
1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
4 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Kwiat bananowca i przełóż go na sito. Wypłucz go dobrze pod bieżącą zimną wodą. Następnie dokładnie odsącz i pokrój.
- Jajka wbij do miski i ubij na jednolitą masę. Dopraw solą i sosem sojowym. Kapustę pokrój, przełóż do dużej miski. Wymieszaj z kwiatem bananowca i panko.
- Rozgrzej patelnię i za pomocą łyżki uformuj duże placki (o średnicy około 15 cm). Smaż na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
- Podawaj z dodatkiem majonezu, sezamem, nori. Całość posyp szczypiorkiem.
3, Pierożki Gyoza z mięsem
Ilość porcji: 4
Czas: 60 minut
Poziom trudności: 2
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 ml Sosu śliwkowego Ros Thai Thai
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki drobno posiekane
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 łyżeczki startego świeżego korzenia
1-2 łyżki Sosu sojowego House of Asia
400 g mięsa mielonego z indyka
1 opakowanie ciasta na pierożki gyoza
1 cebula
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki posiekanych listków kolendry
Składniki:
- Mięso przełóż do miski i wymieszaj z pastą z czosnku, pastą z imbiru i dopraw do smaku sosem sojowym. Odstaw do lodówki na 15 minut.
- Ciasto rozwałkuj i powycinaj szklanką kółka, następnie na każdy kawałek nałóż farsz i zlep.
- Pierożki gotuj na parze przez 10 minut.
- Sos śliwkowy przelej do miseczek i podawaj z gotowymi pierożkami.
TIP: Jeśli lubisz nutę ostrości, dodaj do mięsa łyżeczkę Pasty z chili House of Asia.
4, Ramen
Składniki:
2 łyżki Sosu Sojowego jasnego House of Asia
1 saszetka Pasty Miso House of Asia
½ opakowania Makaronu Ramen House of Asia ugotowanego zgodnie z przepisem
1 opakowanie Grzybów Shiitake House of Asia
1 łyżeczka Sezamu Białego House of Asia
700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
3 ząbki czosnku
3 cm imbiru
2 trawy cytrynowe
150 g mięsa wieprzowego
2 jajka
4 łyżki oleju
garść posiekanej dymki
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Wlej bulion, dodaj trawę cytrynową i gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut.
- W tym czasie grzyby zalej gorącą wodą i mocz 5 min. Kiedy będą miękkie, odsącz i pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.
- Ugotuj jajka – 5 min. od zagotowania wody.
- Mięso pokrój w plastry i obsmaż krótko z każdej. Zdejmij z patelni.
- Na tej samej patelni podsmaż grzyby.
- Gdy bulion jest gotowy, przecedź go przez sito.
- Do miseczki włóż makaron, grzyby, mięso, jajko i zalej bulionem. Dodaj dymkę i posyp sezamem.
5, SZASZŁYKI Z WIEPRZOWINY I GRZYBÓW SHIITAKE
Składniki:
284 g Grzybów shiitake w zalewie House of Asia
100 g Sosu Tonkatsu House of Asia
400 g karkówki pokrojonej w kostkę
2 średnie białe cebule pokrojone w grubą kostkę
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Olej
Patyczki bambusowe do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokrój i zamarynuj w soli i pieprzu z dodatkiem oleju.
- Grzyby shiitake przepłucz pod bieżącą wodą. Cebulę pokrój.
- Na patyczki do szaszłyków nadziej mięso, cebulę i grzyby. Smaż lub grilluj do miękkości mięsa. Co jakiś czas, za pomocą pędzelka, smaruj szaszłyki sosem Tonkatsu.
- Podawaj gorące.
6, Tataki z łososia z sałatką z fasoli
Ilość porcji: 4
Czas: 35
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
2-3 łyżki Sezamu Białego House of Asia
50 g Sosu Teriyaki House of Asia
1 puszka Salsy meksykańskiej czerwonej Casa de Mexico
½ puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
400 g filetu z łososia
Sól, pieprz, cukier do przyprawienia ryby
2 łyżki kolendry
1 limonka
Sposób przygotowania:
- Przypraw łososia solą i pieprzem. Rozgrzej mocno patelnię i smaż rybę z każdej strony po parę sekund, tak aby w środku pozostała surowa. Zdejmij z patelni, posmaruj sosem teriyaki i posyp sezamem. Wstaw do lodówki na minimum 10 minut. Następnie pokrój łososia w plastry.
- W misce wymieszaj czarną fasolę z salsą meksykańską i kolendrą.
- Plastry łososia podawaj z sałatką z fasoli, a całość skrop sokiem z limonki.
7, Zupa Kimchi
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1-2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’FOOD
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
80 g Sosu Kimchi House of Asia
300 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w paski
1,5 l bulionu drobiowego
200 g kapusty pekińskiej
50 g marchewki pokrojonej w półplastry
1 cebula pokrojona w piórka
2 łyżki oleju
1 pęczek drobno pokrojonej dymki
3 łyżki posiekanej kolendry
Sposób przygotowania:
1. Mięso wymieszaj z sosem sojowym i odstaw na minimum 15 minut.
2. Do dużego garnka wlej olej i podsmaż na średnim ogniu kurczaka. Następnie dodaj cebulę, marchewkę oraz kapustę i całość smaż kila minut. Po tym czasie dodaj sos kimchi, marynatę gochujang bulgogi BBQi duś przez 2-3 minuty. Dodaj bulion drobiowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
3. Gotową zupę posyp kolendrą i dymką.
8, Teriyaki Bowl
Ilość porcji: 2
Czas: 40
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
100 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
2 łyżeczki Przyprawy do Fajita Casa de Mexico
70 g Sosu Teriyaki House of Asia
100 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
100 g ryżu basmatti
1 awokado odmiany hass
1 mała marchewka
1 cebula czerwona pokrojona w pióra
Sól, pierz do przyprawienia kurczaka
Do podania:
2 łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia
4-5 szt. Papryczek jalapeno czerwonych krojonych Casa de Mexico
1 limonka pokrojona w cząstki
3 łyżki świeżej kolendry grubo posiekanej
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Kurczaka zamarynuj w soli i pieprzu, następnie podsmaż na złoty kolor, dodaj cebulę i fasolę, całość smaż 2 minuty, pod koniec wymieszaj z sosem teriyaki.
- Awokado i marchewkę pokrój w plastry.
- Do miski przełóż ugotowany ryż, dodaj awokado oraz smażonego kurczaka z fasolą i cebulą. Całość posyp sezamem, kolendrą i pokrojonymi papryczkami jalapeno, skrop sokiem z limonki i olejem sezamowym.