Śniadanie jest niezwykle ważnym posiłkiem dnia, nawet dla tych, którzy zaczynają jeść dopiero w południe. Koktajle z świeżych owoców, warzyw liściastych, nasion, orzechów i mleka roślinnego stanowią doskonały pomysł na pełnowartościowe codzienne posiłki. Są one bogate w witaminy i błonnik, co sprawia, że są prawdziwą bombą zdrowia. W zależności od dodanych składników mogą pobudzać, uspokajać, sycić lub orzeźwiać, dlatego warto bliżej przyjrzeć się ich niezwykłym możliwościom.
Poniedziałek – zacznij dzień z przytupem
Na przykład w poniedziałek, gdy mamy do czynienia z różnymi obowiązkami i nowymi problemami do rozwiązania, trudno czasem być pełnym energii w porannych godzinach. Ale co jeśli zacząć dzień od smacznej przekąski? Soczyste, słonecznie żółte mango skutecznie odczarowuje nawet najbardziej ponury i pochmurny poranek. Mango jest bogate w wiele witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, miedź, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), beta-karoten i potas. Mango doskonale pasuje do koktajli z innymi owocami oraz warzywami liściastymi. Ciekawym pomysłem jest również deser z pulpą mango, który może być alternatywą dla tradycyjnego tiramisu.
Mangomisu
Liczba porcji: 6
Poziom ostrości: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: 1
Składniki:
450 ml Pulpy z mango alphonso Quality Food
400 ml Kremu kokosowego do ubijania Quality Food
2 łyżki cukru pudru
1 limonka lub cytryna
15 podłużnych biszkoptów
2 garści płatków migdałów
1 świeże mango lub inne owoce do dekoracji
Świeże listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Krem kokosowy ubij z dodatkiem cukru pudru.
- Na suchej patelni upraż płatki migdałów i odstaw do ostygnięcia.
- Świeże mango obierz i pokrój na cienkie plasterki, które na koniec posłużą do dekoracji.
- Przygotuj 6 małych pucharków. Do każdego włóż po ok 1 – 2 połamanych na kawałki biszkoptów i skrop je sokiem z limonki. Następnie wlej warstwę pulpy z mango i warstwę ubitego kremu kokosowego. Powtórz czynność zaczynając od biszkoptów i kończąc na warstwie kremu.
- Każdy deser udekoruj uprażonymi płatkami migdałów, kawałkami świeżego mango i listkiem mięty.
Wtorek – oczaruj otoczenie
Tajemnica piękna, zarówno zewnętrznego, jak i wewnętrznego, tkwi w zdrowym odżywianiu. Koktajl z nasionami chia ma nie tylko pozytywny wpływ na kondycję skóry, ale także na zdrowie serca i układu krążenia. Nasiona chia są bogatym źródłem białka oraz łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Te składniki spowalniają procesy starzenia się organizmu, wspierają funkcjonowanie mózgu i serca, a nawet poprawiają wzrok. Dzięki zdolności nasion chia do żelowania w kontakcie z płynami, wystarczy dodać zaledwie jedną łyżkę tych cennych nasionek do ulubionych owoców. Nasiona chia doskonale komponują się również z mango, dodając mu wyjątkowego smaku
Pudding chia z mango i papają
Ilość porcji: 2
Czas: 10 minut + 3 godziny w lodówce
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
½ puszki Pulpy z mango QF
3 łyżki (30 g) Nasion chia QF
½ puszki pulpy z papai
250 ml mleka roślinnego np. owsianego lub sojowego waniliowego
Listki świeżej mięty do dekoracji
2 kostki startej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Nasiona chia wymieszaj z mlekiem roślinnym i odstaw do lodówki na ok 2 h. Możesz zostawić na dłużej, wtedy masa stanie się bardziej gęsta
- Naszykuj 2 przezroczyste pucharki, w których podasz deser. Wlej na dno pucharków warstwę pulpy z mango, następnie warstwę przygotowanego puddingu chia, a na wierzch warstwę pulpy z papai.
- Całość udekoruj startą czekoladą i listkami świeżej mięty. Podawaj schłodzone.
Środa – uzupełnij pokłady energii
Najlepszym naturalnym izotonikiem oraz źródłem nawilżenia i regeneracji dla naszego organizmu jest woda kokosowa. Składniki obecne w wodzie kokosowej mają zdolność do regenerowania komórek mięśniowych i nerwowych, a także obniżania ciśnienia krwi. Koktajle oparte na wodzie kokosowej posiadają również właściwości antybakteryjne i skutecznie pomagają łagodzić stany zapalne, przyczyniając się do ogólnego zdrowia organizmu.
Lemoniada arbuzowa z wodą kokosową z kofeiną
4 porcje
Czas: 35 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
1 puszka Wody kokosowej z kofeiną QF
600 g arbuza
100 g truskawki
60 ml soku z cytryny
20 g cukru
Kilka gałązek mięty
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Arbuza pokrój na małe kawałki, usuń z nich pestki i przełóż do wysokiego naczynia.
- Następnie dodaj truskawki, miętę, cukier, sok z cytryny i całość zmiksuj, a pod koniec dodaj wodę kokosową.
- Lemoniadę przelej przez gazę lub drobne sitko, podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.
Czwartek – uwolnij endorfiny
Czasami mamy ochotę na przekąskę, a odrobina słodyczy wystarczy, aby nasz organizm poczuł się uspokojony i zrelaksowany. Perły tapioki są prawdziwym skarbem dla osób, które muszą kontrolować poziom cukru i kalorii. Te małe kuleczki są źródłem łatwostrawnych węglowodanów złożonych. Nie zawierają cukru, tłuszczu ani glutenu, i świetnie sprawdzają się jako zagęszczacze do koktajli, zup i sosów. Po namoczeniu, kulki tapioki stają się półprzezroczyste i miękkie. Są popularnym składnikiem Bubble Tea, napoju na bazie herbaty, który znany jest głównie w krajach azjatyckich. W tych regionach tapioka często używana jest do przygotowywania słodkich deserów na bazie mleczka kokosowego. Dzięki nim możesz teraz poczuć się jak na wakacjach w Tajlandii.
Arbuzowa lemoniada z tapioką
Liczba porcji: 8
Poziom ostrości: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Poziom trudności: 1
Składniki:
100 g Pereł tapioki Quality Food
1 duży arbuz (ok 3,5 kg)
500 ml wody
2 limonki
2 łyżki cukru / ksylitolu lub miodu
kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Perły tapioki ugotuj wg. przepisu na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
2. Arbuza obierz, pokrój na kawałeczki i usuń większe pestki. Następnie zmiksuj w blenderze.
3. Przecedź zmiksowanego arbuza przez drobne sitko. Jeśli chcesz mieć klarowną lemoniadę przecedź całość jeszcze raz przez gazę.
4. W dużym naczyniu o pojemności min. 2,5 l wymieszaj przecedzonego arbuza, cukier i wodę. Wyciśnij i dodaj sok z 1,5 limonki.
5. Ostudzone perły tapioki przepłucz pod bieżącą, zimną wodą i dodaj do lemoniady.
6. Na koniec umyj i dodaj listki mięty, pokrój pozostałą połowę limonki w plasterki i dodaj je do lemoniady. 7. Lemoniadę podawaj schłodzoną z kostkami lodu.
Piątek – zwolnij i zatroszcz się o siebie
Coraz więcej Polaków sięga po różnorodne rodzaje mleka roślinnego. Kremowe, aksamitne i gęste mleczko kokosowe jest kluczowym składnikiem wielu azjatyckich zup i dań jednogarnkowych. Napoje roślinne z soi, ryżu, owsa, kaszy jaglanej, kokosów oraz różnych orzechów i migdałów również zyskują popularność. Mają one wiele cennych składników odżywczych i stanowią doskonałą alternatywę dla osób nietolerujących laktozy lub wykluczających produkty odzwierzęce z diety. Ze względu na delikatnie słodkawy smak, są szczególnie odpowiednie do deserów, koktajli i wszelkich potraw, w których tradycyjnie używa się mleka krowiego.
Smoothie bubble mango
Liczba porcji: 4
Poziom ostrości: 1
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: 1
Składniki:
450 ml Pulpy z mango Alphonso Quality Food
100 g Pereł tapioki Quality Food
300 ml napoju roślinnego np. owsianego
½ limonki
świeże owoce do dekoracji, wedle uznania
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj perły tapioki wg. instrukcji na opakowaniu, a następnie przepłucz je dokładnie pod bieżącą, zimną wodą.
2. Wlej do dzbanka przepłukane perły tapioki, dodaj pulpę mango, napój roślinny i sok wyciśnięty z połowy limonki. Całość zamieszaj dokładnie. 3. Koktajl rozlej do 4 szklanek i udekoruj wedle uznania np. świeżymi owocami i miętą.
Sobota – celebruj wolny czas
Na koniec tygodnia pracy i na początek długo wyczekiwanego weekendu, ludzie częściej podejmują odważne decyzje, również w kwestiach kulinarnej. Interesującym dodatkiem do koktajli może być dojrzały, żółty owoc jackfruit (nie mylić z niedojrzałą, zieloną odmianą). Ten egzotyczny owoc jest bogaty w błonnik, przeciwutleniacze i witaminę A. Zawiera również potas, beta-karoten, flawonoidy i stosunkowo dużo wapnia w porównaniu do innych owoców. Aby przygotować pożywny i energetyzujący koktajl, będziemy potrzebować puszki żółtego jackfruita, puszki mleczka kokosowego i jednego banana. Ten koktajl, wykonany według przepisu poniżej, doda nam sił na cały dzień.
Koktajl z jackfruitem i mleczkiem kokosowym
Ilość porcji: 2
Czas: 5 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
1 puszka Jackfruita żółtego krojonego QF
1 łyżka Nasion chia QF
200 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara
150 ml napoju roślinnego np. migdałowego
½ łyżeczki cynamonu mielonego
Sposób przygotowania:
- Blenderem ręcznym lub kielichowym zmiksuj jackfruita razem z mleczkiem kokosowym i migdałowym.
- Dodaj nasiona chia i całość zamieszaj. Odczekaj 5 minut, aż nasiona spęcznieją. Jeśli nie chcesz czekać, możesz lekko zmiksować nasiona razem z koktajlem.
- Koktajl rozlej do 2 szklanek i udekoruj szczyptą cynamonu.
Niedziela – rodzinny czas przy „misie mocy”
Nasz organizm posiada niesamowitą zdolność naturalnego oczyszczania się z toksyn, ale może mu w tym pomóc odrobiną wsparcia. Doskonałym pomysłem na rodzinne śniadanie, które dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i błonnika, jest smoothie bowl z mango i komosą ryżową. Taki “koktajl w miseczce” stanowi doskonałą bazę, którą możemy dowolnie personalizować, dodając nasze ulubione owoce, nasiona, chipsy kokosowe lub bakalie. Możliwości są nieograniczone, ponieważ wiemy, że nasza wyobraźnia nie zna granic!
Smoothie bowl z pulpą mango i ziarnami quinoa
Liczba porcji: 2
Poziom ostrości: 1
Czas przygotowania: 20 min
Poziom trudności: 1
Składniki:
½ puszki Pulpy z mango QF
100 g Quinoi komosy ryżowej białej QF
300 g jogurtu naturalnego wysokobiałkowego np. typu skyr lub typu greckiego light
ok 250 g ulubionych świeżych owoców np. kiwi, granat, borówki
Garść orzechów np. włoskich, migdałów
2 kostki czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.
2. Przygotuj 2 miseczki, do których kolejno nałóż komosę ryżową, jogurt i pulpę mango. Składniki układaj obok siebie, aby je ładnie wyeksponować.
3. Tak otrzymane kolorowe trio, udekoruj świeżymi owocami, orzechami i pokruszoną czekoladą. Smacznego!