Czym dokładnie jest bento i dlaczego sprawdza się znakomicie zamiast tradycyjnych kanapek?

Czym dokładnie jest bento i dlaczego sprawdza się znakomicie zamiast tradycyjnych kanapek?

Bento to typowo japońska forma posiłku, o której pierwsze wzmianki pochodzą sprzed wielu wieków. Japończycy, wyruszając na polowania lub udając się do odległego miejsca pracy, zabierali ze sobą żywność w postaci niewielkich porcji, zawiniętych w tkaninę. Dziś bento pakuje się do estetycznych pudełeczek. Kluczową zasadą jest to, że poszczególne produkty czy składniki są pakowane oddzielnie.  W Japonii są to zwykle ryż, kawałeczki mięsa lub tofu, warzywa – marynowane lub surowe – oraz dodatkowe przekąski. Niemniej bento może się składać z dowolnych produktów. A to tylko jedna z jego zalet.

Bento wyzwala kreatywność

Niejeden rodzic martwi się, że jego dziecko nie odżywia się prawidłowo. Zwłaszcza w szkole, gdzie często ma dostęp do niezdrowych przekąsek, które wybiera zamiast przygotowanej w domu kanapki. A gdyby w jego plecaku znalazło się coś, co jest na tyle atrakcyjne i apetyczne, że mało co może z tym konkurować? Japonia słynie nie tylko ze zdrowego, ale również estetycznie wyglądającego jedzenia i bento nie jest tu wyjątkiem. 

Możemy tworzyć z jedzenia dowolne kształty. Pakować dziecku pudełeczka, których zawartość ma różne kolory, a produkty mają inne tekstury. – Co najważniejsze, bento box może być prawdziwą kopalnią cennych składników, zawartych w warzywach, orzechach czy innych wartościowych produktach, które zdecydujemy się w nim umieścić – podkreśla dietetyczka, Aneta Korzeniecka. 

Ponadto bento mogą być małymi dziełami sztuki, dzięki czemu posiłki staną się bardziej apetyczne i zachęcające do jedzenia. 

Sposób na poprawę wydajności w szkole, pracy…

Niejedzenie w ciągu pobytu w szkole czy pracy – co wciąż niektórym się zdarza – powoduje spadek poziomu energii i zdecydowanie obniża naszą wydajność. Z kolei podjadanie w pośpiechu byle czego, może prowadzić do problemów z trawieniem i nie dostarcza nam odpowiednich składników odżywczych. – Tego typu nawyki żywieniowe mogą prowadzić do poważnych konsekwencji dla naszego zdrowia. – ostrzega Aneta Korzeniecka. – Bento natomiast, z jego lekką, ale sycącą zawartością, pozwala na skupienie się na nauce czy pracy bez odczuwania ciężkości, spadku energii i senności. – dodaje. 

…. i budowanie relacji 

Jak to jest, że zwykle najlepiej jedzenie smakuje nam wtedy, gdy ktoś je dla nas przygotował? Kiedy ktoś decyduje się przygotować dla nas posiłek, wyraża tym samym troskę i zaangażowanie w nasze dobro. A jeśli w dodatku robi to w formie bento – z uwagą i dbałością nie tylko o smak, ale także estetykę podania – nie sposób odebrać tego jako wyraz zaangażowania w łączącą nas relację. Pamiętajmy, że nie tylko dzieci ucieszą się z pięknie przygotowanego bento. Dorośli także docenią ten niebanalny sposób na wyrażenie uczuć.

Oszczędność czasu i pieniędzy 

I na koniec, choć z pewnością nie najmniej ważne argumenty – przygotowywanie bento boxu nie jest czasochłonne i nie kosztuje tyle, co codzienne kupowanie lunchu w pracy czy szkole. To także idealny sposób na przygotowywanie posiłków w duchu zero waste. Nie wiesz, jak zacząć swoją przygodę z bento? W sieci znajdziesz wiele prostych przepisów i inspiracji, które pomogą Ci w przygotowaniu różnych kompozycji, w zależności od nastroju. Bierz z nich to, na co masz ochotę. Na początek wykorzystaj poniższe propozycje. Smacznego! 

Zestaw dziecięcy bento

Składniki:

Mix ulubionych owoców (np. borówki, maliny, jeżyny).

Bakalie.

Blanszowane różyczki kalafiora, brokułu oraz marchewka pokrojona w słupki. 

Jajko pszczółka z nori składniki:

-1 arkusz Liści nori alg morskich House of Asia

-1 jajko

-2 plastry marchewki

Sposób przygotowania: jajko ugotuj na twardo, obierz i delikatnie osusz. Arkusz nori potnij na cienkie paski i owiń nimi jajko, tak aby przypominało paski pszczoły. Z marchewki wykrój kształt skrzydełek i umieść w jajku.

Wrap ze stripsami z kurczaka składniki:

1 Wrap pszenny Case de Mexico

-1 łyżka Słodkiego sosu sojowego House of Asia

-1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia

-2 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai

-1/2 piersi z kurczaka pokrojonej w paski

-Kilka liści sałaty

-1 pomidor pokrojony w cząstki  

-1 dojrzałe awokado pokrojone w plastry

1 łyżka majonezu 

-Olej rzepakowy do smażenia 

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj sos sojowy z ostrygowym i zamarynuj kurczaka, a następnie usmaż na 

rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, potem odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 

  • Wrap podgrzewaj na suchej, ciepłej patelni po 30 sekund z każdej strony, potem posmaruj 

majonezem i ułóż kolejno: sałatę, kurczaka, pomidory oraz awokado. Zwiń jak krokiet.

  • Wrapy pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do przegródki z sosem satay.

Wszystkie składniki bento poukładaj w oddzielnych przegródkach i ciesz się kolorowym oraz

smacznym posiłkiem.

Bento do pracy – zestaw nr 1

Składniki:

Bakalie.

Pokrojone: pomidorki cherry, ½ papryki i ½ ogórka. 

Ryż smażony z marynowaną cebulką składniki: 

-150 g ugotowanego Ryżu jaśminowego Lotus Rice

-1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane

-2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

-½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę

-1 jajko 

-2 łyżki oleju 

Marynowana cebulka składniki:

-50 ml Octu ryżowego House of Asia

-1 czerwona cebula 

-100 ml wody 

-50 g cukru

Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w cienkie plastry i przełóż do słoika. Ocet, wodę i cukier zagotuj, wystudź i zalej cebule, po 30 minutach będzie gotowa. 

Rozgrzej patelnię i na oleju podsmaż czosnek z cebulą, następnie dodaj rozmącone jajko, poczekaj, aż się zetnie, dodaj ryż, sos sojowy, całość smaż 6-8 minut. Przełóż do pudełka i posyp marynowaną cebulką. 

Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym składniki: 

-1 saszetka Pasty miodowo-czosnkowej House of Asia  

-1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

-1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia

-1 łyżka Sezamu Białego House of Asia 

-1 pierś z kurczaka pokrojona w większą kostkę

-1 jajko 

-50 g mąki kukurydzianej 

-Olej do smażenia

Sposób przygotowania: Wymieszaj ze sobą sos sojowy, ostrygowy, jajko, mąkę i zamarynuj kurczaka. Usmaż mięso na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż do miski i wymieszaj z pastą miodowo-czosnkową, pod koniec posyp sezamem. 

Wszystkie składniki bento poukładaj w oddzielnych przegródkach i ciesz się kolorowym oraz smacznym posiłkiem.

Bento do pracy – zestaw nr 2

Ulubione warzywa (np. pomidorki cherry, marchewka lub ogórek w słupkach, zblanszowane różyczki brokułu).

Ulubione owoce (najlepiej sezonowe).

Sałatka z glonami wakame składniki:

30 g Wodorostów wakame House of Asia

1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

Kilka kropel Oleju sezamowego House of Asia

2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia 

1 średni ogórek 

Sposób przygotowania: Wakame przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź i przełóż do miski.  Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski z wakame. Pod koniec całość posyp sezamem, skrop olejem sezamowym i dopraw sosem sojowym. 

Sajgonki wege z tofu składniki:

4 arkusze Papieru do sajgonek i spring rolls bez namaczania House of Asia

½ opakowania Bezglutenowego makaronu Vermicelli z fasoli Mung House of Asia

2 łyżki Sosu śliwkowego Sosu Ros Thai Thai 

1 marchewka pokrojona w paski 

1 ogórek zielony pokrojony w paski 

50 g blanszowanej fasolki szparagowej 

1 mała sałata rzymska baby

1 mały pęczek zielonej dymki

½ kostki tofu pokrojonego w długie paski

Olej do smażenia

Sposób przygotowania: Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź. Tofu usmaż na patelni na rumiany kolor. Papier ryżowy rozłóż na desce, następnie ułóż od brzegu liście sałaty, pozostałe pokrojone warzywa, tofu oraz makaron, zwiń w ciasną rolkę, przetnij na pół i podawaj z sosem śliwkowym. 

Wszystkie składniki bento poukładaj w oddzielnych przegródkach i ciesz się kolorowym oraz smacznym posiłkiem.

W tej samej kategorii