Bento to typowo japońska forma posiłku, o której pierwsze wzmianki pochodzą sprzed wielu wieków. Japończycy, wyruszając na polowania lub udając się do odległego miejsca pracy, zabierali ze sobą żywność w postaci niewielkich porcji, zawiniętych w tkaninę. Dziś bento pakuje się do estetycznych pudełeczek. Kluczową zasadą jest to, że poszczególne produkty czy składniki są pakowane oddzielnie. W Japonii są to zwykle ryż, kawałeczki mięsa lub tofu, warzywa – marynowane lub surowe – oraz dodatkowe przekąski. Niemniej bento może się składać z dowolnych produktów. A to tylko jedna z jego zalet.
Bento wyzwala kreatywność
Niejeden rodzic martwi się, że jego dziecko nie odżywia się prawidłowo. Zwłaszcza w szkole, gdzie często ma dostęp do niezdrowych przekąsek, które wybiera zamiast przygotowanej w domu kanapki. A gdyby w jego plecaku znalazło się coś, co jest na tyle atrakcyjne i apetyczne, że mało co może z tym konkurować? Japonia słynie nie tylko ze zdrowego, ale również estetycznie wyglądającego jedzenia i bento nie jest tu wyjątkiem.
Możemy tworzyć z jedzenia dowolne kształty. Pakować dziecku pudełeczka, których zawartość ma różne kolory, a produkty mają inne tekstury. – Co najważniejsze, bento box może być prawdziwą kopalnią cennych składników, zawartych w warzywach, orzechach czy innych wartościowych produktach, które zdecydujemy się w nim umieścić – podkreśla dietetyczka, Aneta Korzeniecka.
Ponadto bento mogą być małymi dziełami sztuki, dzięki czemu posiłki staną się bardziej apetyczne i zachęcające do jedzenia.
Sposób na poprawę wydajności w szkole, pracy…
Niejedzenie w ciągu pobytu w szkole czy pracy – co wciąż niektórym się zdarza – powoduje spadek poziomu energii i zdecydowanie obniża naszą wydajność. Z kolei podjadanie w pośpiechu byle czego, może prowadzić do problemów z trawieniem i nie dostarcza nam odpowiednich składników odżywczych. – Tego typu nawyki żywieniowe mogą prowadzić do poważnych konsekwencji dla naszego zdrowia. – ostrzega Aneta Korzeniecka. – Bento natomiast, z jego lekką, ale sycącą zawartością, pozwala na skupienie się na nauce czy pracy bez odczuwania ciężkości, spadku energii i senności. – dodaje.
…. i budowanie relacji
Jak to jest, że zwykle najlepiej jedzenie smakuje nam wtedy, gdy ktoś je dla nas przygotował? Kiedy ktoś decyduje się przygotować dla nas posiłek, wyraża tym samym troskę i zaangażowanie w nasze dobro. A jeśli w dodatku robi to w formie bento – z uwagą i dbałością nie tylko o smak, ale także estetykę podania – nie sposób odebrać tego jako wyraz zaangażowania w łączącą nas relację. Pamiętajmy, że nie tylko dzieci ucieszą się z pięknie przygotowanego bento. Dorośli także docenią ten niebanalny sposób na wyrażenie uczuć.
Oszczędność czasu i pieniędzy
I na koniec, choć z pewnością nie najmniej ważne argumenty – przygotowywanie bento boxu nie jest czasochłonne i nie kosztuje tyle, co codzienne kupowanie lunchu w pracy czy szkole. To także idealny sposób na przygotowywanie posiłków w duchu zero waste. Nie wiesz, jak zacząć swoją przygodę z bento? W sieci znajdziesz wiele prostych przepisów i inspiracji, które pomogą Ci w przygotowaniu różnych kompozycji, w zależności od nastroju. Bierz z nich to, na co masz ochotę. Na początek wykorzystaj poniższe propozycje. Smacznego!
Zestaw dziecięcy bento
Składniki:
Mix ulubionych owoców (np. borówki, maliny, jeżyny).
Bakalie.
Blanszowane różyczki kalafiora, brokułu oraz marchewka pokrojona w słupki.
Jajko pszczółka z nori składniki:
-1 arkusz Liści nori alg morskich House of Asia
-1 jajko
-2 plastry marchewki
Sposób przygotowania: jajko ugotuj na twardo, obierz i delikatnie osusz. Arkusz nori potnij na cienkie paski i owiń nimi jajko, tak aby przypominało paski pszczoły. Z marchewki wykrój kształt skrzydełek i umieść w jajku.
Wrap ze stripsami z kurczaka składniki:
–1 Wrap pszenny Case de Mexico
-1 łyżka Słodkiego sosu sojowego House of Asia
-1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
-2 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
-1/2 piersi z kurczaka pokrojonej w paski
-Kilka liści sałaty
-1 pomidor pokrojony w cząstki
-1 dojrzałe awokado pokrojone w plastry
–1 łyżka majonezu
-Olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj sos sojowy z ostrygowym i zamarynuj kurczaka, a następnie usmaż na
rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, potem odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Wrap podgrzewaj na suchej, ciepłej patelni po 30 sekund z każdej strony, potem posmaruj
majonezem i ułóż kolejno: sałatę, kurczaka, pomidory oraz awokado. Zwiń jak krokiet.
- Wrapy pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do przegródki z sosem satay.
Wszystkie składniki bento poukładaj w oddzielnych przegródkach i ciesz się kolorowym oraz
smacznym posiłkiem.
Bento do pracy – zestaw nr 1
Składniki:
Bakalie.
Pokrojone: pomidorki cherry, ½ papryki i ½ ogórka.
Ryż smażony z marynowaną cebulką składniki:
-150 g ugotowanego Ryżu jaśminowego Lotus Rice
-1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane
-2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
-½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
-1 jajko
-2 łyżki oleju
Marynowana cebulka składniki:
-50 ml Octu ryżowego House of Asia
-1 czerwona cebula
-100 ml wody
-50 g cukru
Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w cienkie plastry i przełóż do słoika. Ocet, wodę i cukier zagotuj, wystudź i zalej cebule, po 30 minutach będzie gotowa.
Rozgrzej patelnię i na oleju podsmaż czosnek z cebulą, następnie dodaj rozmącone jajko, poczekaj, aż się zetnie, dodaj ryż, sos sojowy, całość smaż 6-8 minut. Przełóż do pudełka i posyp marynowaną cebulką.
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym składniki:
-1 saszetka Pasty miodowo-czosnkowej House of Asia
-1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
-1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
-1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
-1 pierś z kurczaka pokrojona w większą kostkę
-1 jajko
-50 g mąki kukurydzianej
-Olej do smażenia
Sposób przygotowania: Wymieszaj ze sobą sos sojowy, ostrygowy, jajko, mąkę i zamarynuj kurczaka. Usmaż mięso na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż do miski i wymieszaj z pastą miodowo-czosnkową, pod koniec posyp sezamem.
Wszystkie składniki bento poukładaj w oddzielnych przegródkach i ciesz się kolorowym oraz smacznym posiłkiem.
Bento do pracy – zestaw nr 2
Ulubione warzywa (np. pomidorki cherry, marchewka lub ogórek w słupkach, zblanszowane różyczki brokułu).
Ulubione owoce (najlepiej sezonowe).
Sałatka z glonami wakame składniki:
30 g Wodorostów wakame House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
Kilka kropel Oleju sezamowego House of Asia
2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
1 średni ogórek
Sposób przygotowania: Wakame przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź i przełóż do miski. Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski z wakame. Pod koniec całość posyp sezamem, skrop olejem sezamowym i dopraw sosem sojowym.
Sajgonki wege z tofu składniki:
4 arkusze Papieru do sajgonek i spring rolls bez namaczania House of Asia
½ opakowania Bezglutenowego makaronu Vermicelli z fasoli Mung House of Asia
2 łyżki Sosu śliwkowego Sosu Ros Thai Thai
1 marchewka pokrojona w paski
1 ogórek zielony pokrojony w paski
50 g blanszowanej fasolki szparagowej
1 mała sałata rzymska baby
1 mały pęczek zielonej dymki
½ kostki tofu pokrojonego w długie paski
Olej do smażenia
Sposób przygotowania: Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź. Tofu usmaż na patelni na rumiany kolor. Papier ryżowy rozłóż na desce, następnie ułóż od brzegu liście sałaty, pozostałe pokrojone warzywa, tofu oraz makaron, zwiń w ciasną rolkę, przetnij na pół i podawaj z sosem śliwkowym.
Wszystkie składniki bento poukładaj w oddzielnych przegródkach i ciesz się kolorowym oraz smacznym posiłkiem.