Soczyste, aromatyczne, zaskakujące – jak dzięki marynatom wydobyć z mięsa pełnię smaku?
Grillowanie to wyjątkowy czas relaksu, gdy możemy cieszyć się świeżym powietrzem w towarzystwie bliskich lub przyjaciół. Wraz z wznoszącym się dymem z grilla, czujemy zapach, który wróży nam niezwykłe smakowite doznania – już niedługo na ruszcie zagoszczą wyłącznie najbardziej wyśmienite przysmaki! Kluczem do osiągnięcia najsmaczniejszych, najbardziej soczystych i absolutnie wyjątkowych dań z grilla jest odpowiednia marynata.
Tajemnicze receptury szefów kuchni – jaką rolę pełnią marynaty?
Marynaty mają niezwykłą moc dodawania smaku, rozmiękczania mięsa, przedłużania jego świeżości oraz przyspieszania późniejszej obróbki termicznej. Niewielu zdaje sobie sprawę, że kluczowymi składnikami marynat są ocet, sok z cytrusów lub owoce tropikalne. To właśnie zawarte w nich kwasy i enzymy doskonale zmiękczają mięso i utrzymują je świeże. Istotną rolę w marynacie odgrywają także zioła i przyprawy, które nadają nie tylko smak, ale również aromat. Jednak czasami może być trudno dobrać odpowiednią kombinację przypraw, dlatego warto dodać do marynaty azjatyckie sosy, które zawierają wiele orientalnych dodatków, gwarantując wspaniały i niepowtarzalny smak grillowanych dań.
Dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę w kuchni, a już teraz pragną zachwycić swoich gości kulinarycznymi umiejętnościami, dostępne są gotowe marynaty o różnym stopniu intensywności i pikantności. Koreankie marynaty BBQ O’Food oparte są na składnikach, których połączenie nadaje potrawom przygotowywanym na grillu charakterystyczny smak koreańskiej kuchni. Natomiast klasyczne amerykańskie i brytyjskie sosy zostały stworzone na bazie aromatycznych pomidorów oraz tradycyjnie wędzonych przypraw i ziół.
– Sekretem szefów kuchni jest delikatne wmasowywanie marynaty w kawałki mięsa. – zdradza szef kuchni firmy DeCare. – Dzięki temu prostemu zabiegowi zmienia się struktura mięsa po obróbce termicznej. Mięso powinno spędzić w marynacie minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc. Warzywa, tak samo jak ryby, potrzebują znacznie mniej czasu, by wchłonąć wszystkie aromaty przypraw. Warto pamiętać, by nie wyrzucać marynaty, po wyciągnięciu z niej mięsa lub warzyw. Będzie nią można podlewać produkty podczas grillowania lub smażenia. Ważne, żeby pamiętać o tym, aby takiej marynaty nie podawać już na stół jako stół, ponieważ miała on kontakt z surowym mięsem – podpowiada.
Kolebka bbq – gdzie szukać najlepszych marynat?
Jednym z niezwykle wszechstronnych gotowych sosów marynaty, idealnie pasujących zarówno do różnych rodzajów mięsa, warzyw, jak i delikatnych owoców morza, jest autentyczny sos BBQ Mississippi produkowany według tradycyjnej receptury z Ohio. Region ten jest znaną mekką grillowania, dlatego twórcy tego sosu doskonale wiedzieli, na co zwrócić uwagę podczas jego tworzenia. W efekcie otrzymujemy sos o wysokim punkcie zapalnym, który zapobiega przypaleniu mięsa podczas grillowania – co przecież jest dla nas wszystkich istotne.
Kolejną kulinarną mekką, gdzie grillowanie cieszy się ogromną popularnością, jest Korea. To właśnie stamtąd pochodzą gotowe marynaty do mięsa wieprzowego o nazwie gochujang bulgogi BBQ, które są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. – Marynata stanowi połączenie papryki chili, kleistego ryżu, czosnku i cebuli z dodatkiem sosu sojowego, a jej sekret tkwi właśnie w niepowtarzalnej równowadze wszystkich tych składników. – wyjaśnia szef kuchni firmy DeCare. Marynata ma również zastosowanie jako sos do maczania, w którym możemy zamoczyć grillowane kawałki mięsa. Oto szczegółowe przepisy na smakowitą grillowaną wieprzowinę i wołowinę:
Grillowane plastry karkówki w marynacie gochujang bulgogi
4 porcje
Czas: 60 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ
2 łyżki Sosu BBQ z miodem HP (lub każdego Mississippi)
2 łyżeczki Sezamu Białego
400 g karkówki wieprzowej
200 g zblanszowanej brukselki
2 łyżki kolendry drobno posiekanej
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj połowę ilości marynaty gochujang bulgogi i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Mięso grilluj na rumiany kolor, a pod koniec posmaruj pozostałą ilością marynaty i posyp połową kolendry oraz sezamem.
- Brukselkę grilluj na złoto-brązowy kolor, przełóż do miski i wymieszaj z sosem barbecue, posyp pozostałą kolendrą.
Grillowana wołowina w marynacie bulgogi
4 porcje
Czas: 25 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wołowego bulgogi BBQ
2 łyżki Sosu Mississippi BBQ słodko-pikantnego
2 łyżeczki Sezamu Białego
400 g wołowiny (antrykotu, rostbefu lub polędwicy)
2 kolby kukurydzy
2 małe sałaty rzymskie przekrojone na pół
Kilka pomidorków cherry
Marynata do warzyw:
2 łyżki Sosu jasnego sojowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Mięso przełóż do miski, dodaj marynatę bulgogi i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
2. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty i skrop nią warzywa.
3. Mięso razem z warzywami grilluj na rumiany kolor.
4. Gotową wołowinę pokrój w paski, podawaj z grillowanymi warzywami i słodko-pikantnym sosem barbecue, na koniec posyp kolendrą,
Wieprzowina w marynacie bulgogi
4 porcje
Czas: 60 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ
2 łyżki Sosu BBQ z miodem HP (lub każdego Mississippi)
2 łyżeczki Sezamu Białego
400 g karkówki wieprzowej
1 papryka czerwona
8 pieczarek
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
Kilka liści sałaty rzymskiej
2 łyżki kolendry drobno posiekanej
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj połowę ilości marynaty gochujang bulgogi i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Warzywa pokrój na mniejsze części.
- Mięso i warzywa grilluj na rumiany kolor, a pod koniec mięso posmaruj pozostałą ilością marynaty, a warzywa przełóż do miski i wymieszaj z sosem barbecue. Całość podaj na liściach sałaty i posyp sezamem i kolendrą.
Do odważnych świat należy – niestandardowe pomysły na oryginalne marynaty
Aromaty i smaki pochodzące z odległych zakątków Azji i Ameryki Południowej zdobyły serca Polaków. Gotowe sosy dostępne na rynku, wzbogacone orientalnymi przyprawami i składnikami, które nie są typowe dla naszych szerokości geograficznych, stanowią doskonałą podstawę do tworzenia oryginalnych marynat. Oczywiście możemy je śmiało mieszać lub uzupełniać naszymi ulubionymi przyprawami, których smak jest nam dobrze znany od dzieciństwa.
Jednym z nietypowych pomysłów na połączenie składników jest marynata oparta na mleczku kokosowym. Jest ona doskonała zwłaszcza do mięsa drobiowego i składa się z mleczka kokosowego, czosnku, imbiru, chili i kolendry. Wystarczy marynować kurczaka przez 30 minut, więc jest to świetny pomysł na szybki obiad, gdy niezapowiedziani goście już czekają u progu. Dla tych, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami znanych produktów, polecamy przepis na marynatę bulgogi do kurczaka lub marynatę kokosową z sosem orzechowym do piersi kurczaka. Niezwykłe doznania kulinarne zapewnią również grillowane krewetki z ananasem w sosie śliwkowym. Poniżej zamieszczamy wszystkie trzy przepisy.
Kurczak w marynacie bulgogi
4 porcje
Czas: 60 minut
Poziom trudności:1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ
2 łyżki Sosu BBQ z miodem HP (lub każdego Mississippi)
2 łyżeczki Sezamu Białego
400 g piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
8 pieczarek
1/2 cukinii
1/2 bakłażana
Kilka liści sałaty rzymskiej
2 łyżki kolendry drobno posiekanej
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w cienkie plastry, przełóż do miski, dodaj połowę ilości marynaty gochujang bulgogi i odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Warzywa pokrój na mniejsze części.
- Mięso i warzywa grilluj na rumiany kolor, a pod koniec kurczaka posmaruj pozostałą ilością marynaty, a warzywa przełóż do miski i wymieszaj z sosem barbecue. Całość podaj na liściach sałaty i posyp sezamem i kolendrą.
Pierś kurczaka w kokosowej marynacie z sosem orzechowym
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
500 g piersi z kurczaka pokrojonej w plastry
Marynata:
2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili
2 łyżki Sosu sojowego jasnego
100 g Mleczka kokosowego 23-25%
2 łyżeczki posiekanej kolendry
1 łyżeczka czarnego pieprzu
Do podania:
100 g Sosu Satay
1 łyżeczka Sezamu Białego
1 łyżka drobno posiekanej kolendry
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj dokładnie składniki marynaty, dodaj mięso i odstaw na minimum 30 minut.
- Grilluj plastry mięsa na rumiany kolor.
- Pod koniec posmaruj mięso sosem satay i posyp sezamem oraz kolendrą.
Grillowane krewetki z ananasem w sosie śliwkowym
4 porcje
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
100 g Sosu śliwkowego
20 krewetek tygrysich 16/20
1/2 świeżego ananasa
2 czerwone cebule pokrojone w cząstki
Sok z 1 limonki
2 łyżki posiekanej kolendry
Marynata:
1 łyżka Pasty z chili
1 łyżka Pasty z czosnku lub 2-3 drobno posiekane ząbki
1 łyżka Sosu sojowego jasnego
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj składniki marynaty.
- Krewetki obierz, ananasa pokrój na kawałki wielkości krewetek i wymieszaj wszystko z wcześniej przygotowaną marynatą, odstaw na 15 minut.
- Patyczki namocz w wodzie, następnie nadziewaj na zmianę: krewetkę, cebulę, ananasa i grilluj szaszłyki na rumiany kolor.
- Gotowe szaszłyki posyp kolendrą, skrop sokiem z limonki i podawaj z sosem śliwkowym.