Miksuj na zdrowie – owocowe kompozycje na każdy dzień tygodnia

Miksuj na zdrowie – owocowe kompozycje na każdy dzień tygodnia

Śniadanie jest niezwykle ważnym posiłkiem dnia, nawet dla tych, którzy zaczynają jeść dopiero w południe. Koktajle z świeżych owoców, warzyw liściastych, nasion, orzechów i mleka roślinnego stanowią doskonały pomysł na pełnowartościowe codzienne posiłki. Są one bogate w witaminy i błonnik, co sprawia, że są prawdziwą bombą zdrowia. W zależności od dodanych składników mogą pobudzać, uspokajać, sycić lub orzeźwiać, dlatego warto bliżej przyjrzeć się ich niezwykłym możliwościom.

Poniedziałek – zacznij dzień z przytupem

Na przykład w poniedziałek, gdy mamy do czynienia z różnymi obowiązkami i nowymi problemami do rozwiązania, trudno czasem być pełnym energii w porannych godzinach. Ale co jeśli zacząć dzień od smacznej przekąski? Soczyste, słonecznie żółte mango skutecznie odczarowuje nawet najbardziej ponury i pochmurny poranek. Mango jest bogate w wiele witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, miedź, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), beta-karoten i potas. Mango doskonale pasuje do koktajli z innymi owocami oraz warzywami liściastymi. Ciekawym pomysłem jest również deser z pulpą mango, który może być alternatywą dla tradycyjnego tiramisu.

Mangomisu

Liczba porcji: 6

Poziom ostrości: 1

Czas przygotowania: 15 minut

Poziom trudności: 1 

Składniki:

450 ml Pulpy z mango alphonso Quality Food

400 ml Kremu kokosowego do ubijania Quality Food

2 łyżki cukru pudru

1 limonka lub cytryna

15 podłużnych biszkoptów

2 garści płatków migdałów

1 świeże mango lub inne owoce do dekoracji

Świeże listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Krem kokosowy ubij z dodatkiem cukru pudru.
  2. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i odstaw do ostygnięcia. 
  3. Świeże mango obierz i pokrój na cienkie plasterki, które na koniec posłużą do dekoracji.
  4. Przygotuj 6 małych pucharków. Do każdego włóż po ok 1 – 2 połamanych na kawałki biszkoptów i skrop je sokiem z limonki. Następnie wlej warstwę pulpy z mango i warstwę ubitego kremu kokosowego. Powtórz czynność zaczynając od biszkoptów i kończąc na warstwie kremu.
  5. Każdy deser udekoruj uprażonymi płatkami migdałów, kawałkami świeżego mango i listkiem mięty.

Wtorek – oczaruj otoczenie

Tajemnica piękna, zarówno zewnętrznego, jak i wewnętrznego, tkwi w zdrowym odżywianiu. Koktajl z nasionami chia ma nie tylko pozytywny wpływ na kondycję skóry, ale także na zdrowie serca i układu krążenia. Nasiona chia są bogatym źródłem białka oraz łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Te składniki spowalniają procesy starzenia się organizmu, wspierają funkcjonowanie mózgu i serca, a nawet poprawiają wzrok. Dzięki zdolności nasion chia do żelowania w kontakcie z płynami, wystarczy dodać zaledwie jedną łyżkę tych cennych nasionek do ulubionych owoców. Nasiona chia doskonale komponują się również z mango, dodając mu wyjątkowego smaku

Pudding chia z mango i papają

Ilość porcji: 2 

Czas: 10 minut + 3 godziny w lodówce 

Poziom trudności: 1 

Poziom ostrości: 0

Składniki:

½ puszki Pulpy z mango QF

3 łyżki (30 g) Nasion chia QF 

½ puszki pulpy z papai 

250 ml mleka roślinnego np. owsianego lub sojowego waniliowego

Listki świeżej mięty do dekoracji

2 kostki startej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania: 

  1. Nasiona chia wymieszaj z mlekiem roślinnym i odstaw do lodówki na ok 2 h. Możesz zostawić na dłużej, wtedy masa stanie się bardziej gęsta
  2. Naszykuj 2 przezroczyste pucharki, w których podasz deser. Wlej na dno pucharków warstwę pulpy z mango, następnie warstwę przygotowanego puddingu chia, a na wierzch warstwę pulpy z papai.
  3. Całość udekoruj startą czekoladą i listkami świeżej mięty. Podawaj schłodzone.

Środa – uzupełnij pokłady energii

Najlepszym naturalnym izotonikiem oraz źródłem nawilżenia i regeneracji dla naszego organizmu jest woda kokosowa. Składniki obecne w wodzie kokosowej mają zdolność do regenerowania komórek mięśniowych i nerwowych, a także obniżania ciśnienia krwi. Koktajle oparte na wodzie kokosowej posiadają również właściwości antybakteryjne i skutecznie pomagają łagodzić stany zapalne, przyczyniając się do ogólnego zdrowia organizmu.

Lemoniada arbuzowa z wodą kokosową z kofeiną

4 porcje 

Czas: 35 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 0

Składniki:

1 puszka Wody kokosowej z kofeiną QF

600 g arbuza 

100 g truskawki 

60 ml soku z cytryny 

20 g cukru 

Kilka gałązek mięty

Kilka kostek lodu

Sposób przygotowania: 

  1. Arbuza pokrój na małe kawałki, usuń z nich pestki i przełóż do wysokiego naczynia. 
  2. Następnie dodaj truskawki, miętę, cukier, sok z cytryny i całość zmiksuj, a pod koniec dodaj wodę kokosową.
  3. Lemoniadę przelej przez gazę lub drobne sitko, podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.

Czwartek – uwolnij endorfiny

Czasami mamy ochotę na przekąskę, a odrobina słodyczy wystarczy, aby nasz organizm poczuł się uspokojony i zrelaksowany. Perły tapioki są prawdziwym skarbem dla osób, które muszą kontrolować poziom cukru i kalorii. Te małe kuleczki są źródłem łatwostrawnych węglowodanów złożonych. Nie zawierają cukru, tłuszczu ani glutenu, i świetnie sprawdzają się jako zagęszczacze do koktajli, zup i sosów. Po namoczeniu, kulki tapioki stają się półprzezroczyste i miękkie. Są popularnym składnikiem Bubble Tea, napoju na bazie herbaty, który znany jest głównie w krajach azjatyckich. W tych regionach tapioka często używana jest do przygotowywania słodkich deserów na bazie mleczka kokosowego. Dzięki nim możesz teraz poczuć się jak na wakacjach w Tajlandii.

Arbuzowa lemoniada z tapioką

Liczba porcji: 8

Poziom ostrości: 1

Czas przygotowania: 15 minut

Poziom trudności: 1

Składniki:

100 g Pereł tapioki Quality Food

1 duży arbuz (ok 3,5 kg)

500 ml wody

2 limonki

2 łyżki cukru / ksylitolu lub miodu

kostki lodu

Sposób przygotowania:

1.           Perły tapioki ugotuj wg. przepisu na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia. 

2.           Arbuza obierz, pokrój na kawałeczki i usuń większe pestki. Następnie zmiksuj w blenderze. 

3.           Przecedź zmiksowanego arbuza przez drobne sitko. Jeśli chcesz mieć klarowną lemoniadę przecedź całość jeszcze raz przez gazę. 

4.           W dużym naczyniu o pojemności min. 2,5 l wymieszaj przecedzonego arbuza, cukier i wodę. Wyciśnij i dodaj sok z 1,5 limonki. 

5.           Ostudzone perły tapioki przepłucz pod bieżącą, zimną wodą i dodaj do lemoniady.

6.           Na koniec umyj i dodaj listki mięty, pokrój pozostałą połowę limonki w plasterki i dodaj je do lemoniady.     7.           Lemoniadę podawaj schłodzoną z kostkami lodu.

Piątek – zwolnij i zatroszcz się o siebie

Coraz więcej Polaków sięga po różnorodne rodzaje mleka roślinnego. Kremowe, aksamitne i gęste mleczko kokosowe jest kluczowym składnikiem wielu azjatyckich zup i dań jednogarnkowych. Napoje roślinne z soi, ryżu, owsa, kaszy jaglanej, kokosów oraz różnych orzechów i migdałów również zyskują popularność. Mają one wiele cennych składników odżywczych i stanowią doskonałą alternatywę dla osób nietolerujących laktozy lub wykluczających produkty odzwierzęce z diety. Ze względu na delikatnie słodkawy smak, są szczególnie odpowiednie do deserów, koktajli i wszelkich potraw, w których tradycyjnie używa się mleka krowiego.

Smoothie bubble mango

Liczba porcji: 4

Poziom ostrości: 1 

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: 1

Składniki:

450 ml Pulpy z mango Alphonso Quality Food

100 g Pereł tapioki Quality Food

300 ml napoju roślinnego np. owsianego

½ limonki

świeże owoce do dekoracji, wedle uznania

Sposób przygotowania:

1.           Ugotuj perły tapioki wg. instrukcji na opakowaniu, a następnie przepłucz je dokładnie pod bieżącą, zimną wodą.

2.           Wlej do dzbanka przepłukane perły tapioki, dodaj pulpę mango, napój roślinny i sok wyciśnięty z połowy limonki. Całość zamieszaj dokładnie.  3.           Koktajl rozlej do 4 szklanek i udekoruj wedle uznania np. świeżymi owocami i miętą.

Sobota – celebruj wolny czas

Na koniec tygodnia pracy i na początek długo wyczekiwanego weekendu, ludzie częściej podejmują odważne decyzje, również w kwestiach kulinarnej. Interesującym dodatkiem do koktajli może być dojrzały, żółty owoc jackfruit (nie mylić z niedojrzałą, zieloną odmianą). Ten egzotyczny owoc jest bogaty w błonnik, przeciwutleniacze i witaminę A. Zawiera również potas, beta-karoten, flawonoidy i stosunkowo dużo wapnia w porównaniu do innych owoców. Aby przygotować pożywny i energetyzujący koktajl, będziemy potrzebować puszki żółtego jackfruita, puszki mleczka kokosowego i jednego banana. Ten koktajl, wykonany według przepisu poniżej, doda nam sił na cały dzień.

Koktajl z jackfruitem i mleczkiem kokosowym

Ilość porcji: 2 

Czas: 5 minut 

Poziom trudności: 1 

Poziom ostrości: 0

Składniki:

1 puszka Jackfruita żółtego krojonego QF

1 łyżka Nasion chia QF

200 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara

150 ml napoju roślinnego np. migdałowego

½ łyżeczki cynamonu mielonego

Sposób przygotowania:

  1. Blenderem ręcznym lub kielichowym zmiksuj jackfruita razem z mleczkiem kokosowym i migdałowym.
  2. Dodaj nasiona chia i całość zamieszaj. Odczekaj 5 minut, aż nasiona spęcznieją. Jeśli nie chcesz czekać, możesz lekko zmiksować nasiona razem z koktajlem.
  3. Koktajl rozlej do 2 szklanek i udekoruj szczyptą cynamonu.

Niedziela – rodzinny czas przy „misie mocy”

Nasz organizm posiada niesamowitą zdolność naturalnego oczyszczania się z toksyn, ale może mu w tym pomóc odrobiną wsparcia. Doskonałym pomysłem na rodzinne śniadanie, które dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i błonnika, jest smoothie bowl z mango i komosą ryżową. Taki “koktajl w miseczce” stanowi doskonałą bazę, którą możemy dowolnie personalizować, dodając nasze ulubione owoce, nasiona, chipsy kokosowe lub bakalie. Możliwości są nieograniczone, ponieważ wiemy, że nasza wyobraźnia nie zna granic!

Smoothie bowl z pulpą mango i ziarnami quinoa

Liczba porcji: 2

Poziom ostrości: 1

Czas przygotowania: 20 min

Poziom trudności: 1

Składniki:

½ puszki Pulpy z mango QF

100 g Quinoi komosy ryżowej białej QF

300 g jogurtu naturalnego wysokobiałkowego np. typu skyr lub typu greckiego light

ok 250 g ulubionych świeżych owoców np. kiwi, granat, borówki

Garść orzechów np. włoskich, migdałów

2 kostki czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pozostaw do ostudzenia.

2. Przygotuj 2 miseczki, do których kolejno nałóż komosę ryżową, jogurt i pulpę mango. Składniki układaj obok siebie, aby je ładnie wyeksponować.

3. Tak otrzymane kolorowe trio, udekoruj świeżymi owocami, orzechami i pokruszoną czekoladą. Smacznego!

W tej samej kategorii