Mistrzowie drugiego planu – sprawdzone sałatki na grilla

Mistrzowie drugiego planu – sprawdzone sałatki na grilla

Grillowanie, kojarzone głównie z soczystymi kawałkami mięsa, nieodłącznie wiąże się także z sałatkami. Mimo naszej miłości do klasycznych smaków, podczas tworzenia tych dań często dajemy upust naszej fantazji. Posiadając bogaty wybór świeżych warzyw i owoców, możliwości są praktycznie nieograniczone. Dodając oryginalne przyprawy i orientalne dodatki, w kilka minut przenosimy nasze podniebienia w najbardziej egzotyczne miejsca na ziemi.

Diabeł tkwi w szczegółach

Przepis na doskonałą sałatkę jest prosty. Skorzystaj ze świeżych warzyw i owoców, posyp je prażonymi orzechami lub pestkami, a następnie wymieszaj z ulubionym sosem – i voilà, gotowe! Jednak największe wyzwanie często stanowi ten ostatni element, dlatego warto sięgnąć po gotowe sosy i marynaty, które wzbogacą naszą sałatkę o kolejne interesujące smaki.

Sos do sałatki powinien być jednocześnie pikantny, kwaskowy, słony i słodki. Świeże warzywa i owoce idealnie współgrają z kremowym masłem orzechowym, wyrazistym imbirem, sosem sojowym, octem ryżowym i chrupkimi pestkami sezamu. Wszystko to można znaleźć w gotowych sosach takich jak Ros Thai Thai. Jeśli planujesz sałatkę z grillowanym kurczakiem, świetnie sprawdzi się tajski sos orzechowy Satay, natomiast dla sałatek z owocami morza doskonałym wyborem będzie słodko-kwaśny sos śliwkowy.

Dla miłośników bardziej tradycyjnych smaków idealną bazą do dressingów do sałatek jest autentyczna musztarda Dijon Maille. Doskonale komponuje się zarówno z soczystymi warzywami, jak i delikatną musztardą miodową, lub bardziej wyrazistą musztardą starofrancuską. Wystarczy wymieszać ją z wysokiej jakości oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Otrzymany dressing powinien mieć lekko płynną konsystencję, nie gęstszą niż majonez, tak jak w poniższym przepisie.

Warzywa grillowane w sosie musztardowym

4 porcje 

Czas: 30 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki

1 puszka Jackfruita zielonego krojonego 

1 papryka żółta 

1 cukinia 

1 bakłażan 

1 czerwona cebula 

1 papryka czerwona 

100 g sera feta 

3 łyżki szczypiorku 

Marynata:

2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili 

1 łyżka Musztardy miodowej dijon

5 łyżek oleju 

Sposób przygotowania:

  1. Jackfruita przełóż na sitko i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą i dobrze odciśnij.
  2. W misce wymieszaj składniki marynaty i podziel ją na dwie części. Do pierwszej dodaj pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, drugą połowę odłóż.
  3. Ser feta pokrój w drobną kostkę. 
  4. Grilluj warzywa na rumiany kolor, aż zmiękną. Następnie przełóż je do miski, dodaj pozostałą część marynaty i delikatnie wymieszaj. Na koniec gotową sałatkę posyp serem feta i szczypiorkiem.

Kolejną ciekawą opcją sałatki z grillowanymi warzywami jest przyrządzenie jej w wersji słodko-ostrej:

Słodko-ostra sałatka z grillowanymi warzywami

4 porcje 

Czas: 25 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

Składniki:

5-6 Papryk pepperoni żółtych baby

100 g Sosu do spring rolls i sajgonek

10 Greckich olbrzymich zielonych oliwek

1 cebula czerwona 

1 bakłażan 

1 papryka zielona 

100 g ulubionego mixu sałat  

2 pomidory 

3 łyżki posiekanego szczypiorku 

Marynata:

2 łyżki Pasty z czosnku 

2 łyżki Sosu sojowego jasnego 

3 łyżki oleju 

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj składniki marynaty.
  2. Cebulę, bakłażana, paprykę i pomidory pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w połowie ilości przygotowanej marynaty.
  3. Grilluj warzywa na rumiany kolor, aż zmięknąi posmaruj sosem do spring rolls i sajgonek . Następnie przełóż je do miski, dodaj pokrojone oliwki i papryczki, sałatę, pozostałą część marynaty, i delikatnie wymieszaj. Na koniec gotową sałatkę posyp szczypiorkiem.

 Czy można wyczarować stek z.… kalafiora?

Nie ma możliwości naśladowania smaku soczystego steku. Doskonale przygotowany stek stanowi prawdziwą ucztę dla miłośników wołowiny. Niewątpliwie jest bogatym źródłem białka, żelaza i witamin, ale zbyt częste spożywanie może prowadzić do otyłości i miażdżycy. Zdrową alternatywą dla tradycyjnego steka może być kalafior, który, odpowiednio przyprawiony, może zachwycić nawet mięsożerców!

Delikatny smak kalafiora doskonale współgra z koreańską marynatą bulgogi gochujang, która cieszy się popularnością nie tylko w Korei. Połączenie ostrego smaku papryczek chili z wyrazistą nutą słodyczy ma uzależniający charakter, szczególnie dla osób, które pragną pobudzić swój metabolizm. Obecność kapsaicyny w dużej ilości przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a obecność probiotyków i enzymów poprawia pracę jelit.

Grillowane kawałki kalafiora, podane z ulubioną sałatką, stanowią nie tylko interesującą przekąskę, ale również pełnowartościowe i sycące danie główne. Co ważne, przygotowanie tego dania nie jest trudne.

Grillowany stek z kalafiora w marynacie bulgogi gochujang

4 porcje 

Czas: 25 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

Składniki:

150 ml Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ 

1 średni kalafior 

Ulubiony mix sałat

Sos:

1/2 łyżeczki Pasty z chili 

100 ml Pulpy z mango 

200 ml jogurtu naturalnego

2 łyżeczki posiekanej kolendry

2 łyżki soku z limonki

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora pokrój w plastry o grubości około 2 cm, posmaruj marynatą bulgogi gochujang i odstaw na 15-20 minut. 
  2. Przygotuj sos: w misce wymieszaj jogurt, pulpę, pastę z chili, sok z limonki i kolendrę.
  3. Kalafiora grilluj na średnio rozgrzanym grillu, tak aby delikatnie i powoli zarumienił się z każdej strony. Gotowy stek podawaj na mixie sałat z przygotowanym wcześniej sosem

Zaskocz gości, zastępując kurczaka… kwiatem bananowca

Jednym z interesujących zamienników mięsa jest kwiat bananowca, który ma neutralny smak i świetnie sprawdza się w postaci grillowanej oraz w różnorodnych sałatkach. Aby nadać kwiatom bananowca bogaty smak, należy odsączyć je z solanki, dokładnie spłukać i zamarynować w ulubionych przyprawach lub orientalnych pastach.

Kwiat bananowca ma konsystencję przypominającą karczoch i jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej jako dodatek do zup, sycących dań jednogarnkowych oraz sałatek. Dzięki swojej gąbczastej i łatwo rozpadającej się konsystencji doskonale zastępuje nie tylko mięso, ale także ryby. Dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości niezwykłymi smakami, intensywnymi aromatami i interesującą strukturą, polecamy przygotowanie sałatki z grillowanymi kwiatami bananowca, serem halloumi oraz świeżą papryką, cebulą, cukinią i bakłażanem. Przepis możecie znaleźć poniżej:

Sałatka z grillowanym kwiatem bananowca, warzywami, serem halloumi w sosie musztardowo-miodowym.

4 porcje 

Czas: 25 minut

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 1

Składniki:

1 puszka Kwiatu bananowca banana blossom 

3 łyżki Pesto genovese

100 g sera halloumi pokrojonego na centymetrowe plastry

1 papryka czerwona 

1 cebula przekrojona na ćwiartki 

1/2 cukinii

1/2 bakłażana

1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych 

3 łyżki posiekanego szczypiorku 

Marynata:

2 łyżeczki Pasty z czosnku 

2 łyżki Musztardy miodowej Dijon

3 łyżki Sosu sojowego jasnego 

1 łyżka oleju 

Sposób przygotowania:

  1. Kwiat bananowca przełóż na sito, przepłucz pod bieżącą, zimną wodą, następnie odciśnij i osusz.
  2. W misce połącz wszystkie składniki marynaty, dodaj pokrojone w dużą kostkę warzywa i całość wymieszaj. 
  3. Warzywa oraz ser grilluj na rumiany kolor, przełóż do miski, dodaj pesto, szczypiorek, delikatnie wymieszaj i na koniec posyp orzechami.

Na samym końcu mamy klasycznego ziemniaka, jednak tym razem grillowanego i podanego w towarzystwie wyśmienitego sosu tzatziki. To propozycja, którą gorąco polecamy wszystkim fanom dań z grilla.

Grillowany ziemniak w sosie tzatziki

4 porcje

Czas: 50 minut 

Poziom trudności: 1

Poziom ostrości: 2

Składniki:

2 łyżki Pasty z czosnku lub 2-3 posiekane ząbki

4 ziemniaki grillowe 

100 g twarożku 

1 średni obrany ogórek bez miąższu

3-4 rzodkiewki 

4 łyżki masła 

2 łyżki posiekanego koperku 

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Twaróg przełóż do miski, dodaj pastę z czosnku, koperek, jogurt i dopraw do smaku pieprzem. Rzodkiewki i ogórka zetrzyj na tarce, posól i odstaw na parę minut, a następnie odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski z twarogiem. Całość wymieszaj i jeszcze raz dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Każdego ugotowanego wcześniej ziemniaka natnij nożem, dodaj masło, posól i zawiń oddzielnie w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki ułóż na ruszcie i piecz przez 20-30 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjmij z foli i każdego natnij na krzyż, na wierzch nałóż twaróg i posyp szczypiorkiem.

W tej samej kategorii