Czy ma znaczenie to, na jakich talerzach podajesz posiłki? Dla wielu z nas, nawet podświadomie, danie zaserwowane na ładnym półmisku wydaje się smaczniejsze, a przyjemność z jedzenia wzrasta. To kwestia estetyki, która ma obecnie duże znaczenie w gastronomii. Zobacz, jakie są popularne wzory talerzy obiadowych i deserowych, a także który z nich warto wybrać dla siebie i swojej rodziny.
Talerze uniwersalne – odpowiednie przy każdej okazji
Podstawowym zestawem, jaki warto posiadać w swoim domu z myślą o codziennym użytkowaniu, jest gładki komplet talerzy obiadowych i deserowych. Standardowo są one utrzymane w kolorze białym lub śmietankowym.
Biel to neutralna barwa, która ma swoje uzasadnienie w gastronomii (profesjonalnej i domowej) – po pierwsze na jej tle ładnie prezentują się wszystkie dania i nie ma tu znaczenia, czy podajesz kotlet schabowy czy przysmak kuchni tajskiej. Po drugie, takie talerze pasują zawsze, wszędzie i każdemu. Nawet jeśli zmienisz koncepcję dotyczącą wystroju jadalni czy stylu urządzenia kuchni, białe talerze wpiszą się w nowy design, bo pasują do różnych trendów.
Jeżeli chcesz wybrać klasykę, a zarazem lubisz drobne, charakterystyczne akcenty, postaw na talerze ze złotymi rantami czy tłoczeniami. Nie są one na pewno nudne ani banalne, pozostają ponadczasowo piękne, a dzięki subtelnym zdobieniom nie mają sobie równych.
Zastawa talerzy obiadowych i deserowych na co dzień
Codzienne posiłki nie zawsze wymagają bardzo podniosłej atmosfery. Zazwyczaj są spożywane w gwarze, wśród rozmów i śmiechu. Jakie ma to znaczenie w kontekście wyboru talerzy obiadowych i deserowych? Że czasem mamy ochotę podkreślić nasz dobry nastrój albo poprawić humor sobie i bliskim. Bardzo często więc robimy to za pomocą smacznego jedzenia, które wywoła jeszcze większą radość, gdy zostanie ładnie podane.
Ponadto codzienna zastawa jest przez nas intensywnie eksploatowana, a wynikiem tego są nierzadko upadki z wysokości czy uderzenia podczas wyjmowania ze zmywarki. Szkoda, aby w wyniku tego ucierpiały drogie, luksusowe naczynia. Lepiej jest zatem korzystać z tych, które są tańsze i łatwiej dostępne. Gdy rozbijesz jeden talerz, dokupienie kolejnego nie będzie stanowiło problemu. Znajdziesz go w większości sklepów AGD.
Okazjonalne talerze obiadowe i deserowe
Dekorujemy dom na święta, z okazji nadejścia wiosny i przy wielu innych okazjach. Dlaczego więc z tego tytułu nie wymienić zastawy stołowej? Warto wybrać przy tej okazji bardzo modne ostatnio talerze we florystyczne wzory, które przywołują na myśl ciepłe dni lub talerze z motywem lawendy czy jesiennych liści.
Większość z nas ma w domu nie jeden, lecz dwa, a nawet więcej zastaw z talerzami obiadowymi i deserowymi. Jeżeli chcesz podawać posiłki rodzinie i przyjaciołom w elegancki sposób, rozważ kupienie podstawowego kompletu najlepiej w kolorze białym i dodatkowego, który będzie nieco bardziej finezyjny.
źródło: pieknydom24.pl