Wiosenne eksperymenty w kuchni

Wiosenne eksperymenty w kuchni

Wiosna to idealny czas, aby nieco śmielej eksperymentować w kuchni i próbować rzeczy, które do tej pory były trudno dostępne. Egzotyczne warzywa i owoce w sklepach fascynują nas swoją oryginalnością. Dlaczego nie wykorzystać tych warzyw i owoców do stworzenia potraw, które zachwycą Twoich bliskich?

Odrobina ożywczej słodyczy

Czy wiesz, że “owoc bogów” jest teraz wokół nas? To egzotyczny owoc o nazwie mango, który jest używany w kuchniach całego świata od tysięcy lat. Soczysty, słodki i orzeźwiający, jest bogaty w witaminy i mikroelementy, świetnie komponuje się z daniami słodkimi, słonymi i pikantnymi.

– Wiosną zwracamy większą uwagę na wygląd naszych potraw. Podziwiamy kolory na naszych talerzach i kusi nas, by sięgnąć po bujne, nowe warzywa. Słonecznie żółte mango to owoc, który doskonale uzupełnia wygląd i smak każdego dania – podpowiada Roksana Środa, dietetyk kliniczny i założycielka platformy MajAcademy. – Mango to doskonałe źródło błonnika, miedzi, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza oraz witamin: A, B, B1, B2, C, E i PP. Dzięki temu jest to idealny pokarm na odchudzanie i wiosenną detoksykację.

Mango normalizuje poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i zwiększa przyswajanie żelaza. Jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na anemię i zaburzenia odżywiania. Zawiera również składniki, które chronią nasze oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Szczypta wyrazistej pikanterii

Dodatek zaledwie kilku ostrych, oryginalnych, orientalnych przypraw może w znacznym stopniu zmienić smak znanych nam od lat potraw. Przyprawy i chilli nie tylko wpływają na aromat dania, ale także zwiększają jego wartość odżywczą.

Zielone, żółte i czerwone papryczki chilli zawierają kapsaicynę, antyoksydant o silnych właściwościach przeciwzapalnych i wspomagających metabolizm. Papryka capsicum świetnie sprawdza się w różnych potrawach i może być stosowana w zależności od smaku. Samo dodanie kilku cienkich plasterków lub pojedynczej pestki do ulubionych potraw może skutecznie sprzyjać spalaniu kalorii i zmniejszać uczucie głodu.

– W kuchni najważniejsze jest zachowanie równowagi. Ostre i orientalne przyprawy doskonale podkreślają smak łagodnego sera edamskiego. Ten klasyczny półtwardy ser holenderski doskonale sprawdza się w różnego rodzaju zapiekankach i sałatkach z dodatkiem owoców – zauważa Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki. – Naturalny smak sera edamskiego sprawia, że można go śmiało łączyć z niemal każdym składnikiem.

Niezły Meksyk, czyli jak szybko wyczarować odrobinę słońca na talerzu

Jaka jest najpopularniejsza potrawa kojarzona ze słońcem? Z pewnością jest to kuchnia meksykańska! Pełne świeżych przypraw, soczystych owoców i chrupiących warzyw, meksykańskie jedzenie jest jednym z najbardziej ulubionych dań Polaków. Jeśli chcesz nadać swojemu daniu łatwy meksykański twist, po prostu przyozdób je kolorową salsą.

– Salsa meksykańska to nic innego, jak drobno posiekane mango, czerwona cebula, pikantna papryczka, orzeźwiający sok z limonki i świeże liście kolendry lub mięty. – Salska doskonale podkreśli smak dań mięsnych z dodatkiem rozpływającego się żółtego sera. – podpowiada ekspert z MSM Mońki. – Warto go włączyć do diety szczególnie teraz, gdy przesilenie wiosenne wpływa na obniżenie naszej kondycji. Ser żółty pozwoli uzupełnić niedobór witamin i dostarczy naszemu organizmowi niezbędnej porcji energii. – dodaje.

Szukasz pomysłu na zjawiskowy meksykański obiad?

Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty jest doskonałym pomysłem na sycący obiad lub rozgrzewającą i pobudzającą zmysły kolację. Przepis znajdziesz poniżej.

Quesadilla z serem edamskim, papryką, cukinią i chutneyem z mango i mięty

Składniki:

1szt tortilla,

50g chorizo,

100g ser Edamski MSM Mońki,

50g pomidorów pelatti,

1 ząbek czosnku,

5g bazylii lub pęczek bazylii,

1 papryczka chili,

1 papryka czerwona,

50 g cukinii,

30g rukoli,

30g czerwonej cebuli,

50g mango,

5g mięty lub pęczek mięty,

sól, pieprz

Sos pomidorowy:

Blendujemy pomidory z czosnkiem, bazylią i przyprawami.

Tortillę rozkładamy, robimy jedno nacięcie od środka do rantu, smarujemy sosem, na ¼ dodajemy starty ser na następną ¼ dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i rukolę, na następną ¼ chorizo i czerwoną cebulę, na ¼ dodajemy cukinie. Po rozłożeniu składników składamy na 4, żeby wyszedł trójkąt. Pieczemy w 180 ℃ około 15 min lub grillujemy lub zapiekamy w tosterze.

Chutney:

Mango razem z czerwoną cebulą obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy mięty, drobno posiekanej papryczki chilli, przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy z góry quesadille i dekorujemy rukolą.

W tej samej kategorii