Azjatyckie sposoby na piękny wygląd [przepisy]

Azjatyckie sposoby na piękny wygląd [przepisy]

W jaki sposób cieszyć się przepiękną skórą przez cały rok? Ważne znaczenie odgrywa dieta i to, jakie budulce dostarczamy naszemu organizmowi. To, co jemy, wpływa nie tylko na naszą sylwetkę, ale i skórę. A co jeść, aby cieszyć się piękną cerą? Odpowiedzią jest orientalna kuchnia Azjatów, która ma dla nas mnóstwo pomysłów.

Dlaczego Azjatki mają piękną cerę?

Mnóstwo Azjatek mimo upływu lat podziwianych jest za doskonały wygląd. I nie powinno się się temu dziwić, bowiem wykorzystywanie w diecie wyrobów azjatyckich ma pozytywny oddziaływanie na zdrowie i urodę. Toteż dzisiaj opisujemy kilka przykładów składników, które warto dołożyć do własnej diety.

Imbir.

Powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej – ma masę wartościowych właściwości. Znany od 2500 lat w rozmaitych częściach globu. Imbir ze względu na własne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające jest uznany na całym świecie. Jest jednocześnie niezastąpiony w kontrolowaniu procesu starzenia. Imbir przede wszystkim potęguje spalanie tłuszczu, a także odnosi skutek w walce z cellulitem. Warto więc stawiać na dania z imbirem przed wczasami, gdy wyjątkowo zależy nam na zgrabnej sylwetce. Imbir pomaga też w wyeliminowaniu nadmiaru wody z organizmu, gdyż ma działanie moczopędne. Odpowiada także za polepszenie krążenia krwi i wpływa odżywczo na tkanki. Imbir można spożywać jako uzupełnienie do potraw lub element dań, np. sushi.

Algi, czyli nori, kombu i wakame.

Algi, inaczej glony, są dla osób, które chcą mieć zdrową i promienną skórę. Są wspaniałym rozwiązaniem dla cery dojrzałej, gdyż mają właściwości opóźniające procesy starzenia się skóry. Dieta zawierająca algi jest polecana dla osób, które uprawiają sporo sportu, żyją w ustawicznym stresie, czy dużych miastach i są narażone na zanieczyszczenia powietrza. Najpopularniejszymi glonami są wakame i nori, które zawierają więcej wapnia niż mleko, a także są obfite w witaminy z grupy B. Zabezpieczają przed działaniem wolnych rodników. Podobnie, jak imbir – pomniejszają cellulit. Świetnie wpływają na regenerację naskórka, a także nawodnienie skóry. Algi wolno nie tylko spożywać. Idealnie sprawdzą się jako składnik maseczek. Wystarczy przygotować mąkę pszenną, jogurt i sproszkowane algi. Po wymieszaniu tworzą maseczkę.

Grzyby shiitake, mun i biały fungus.

Azjatyckie grzyby od lat są ważny elementem diety, a obecnie stosuje się je jako składnik kosmetyków. Ponieważ mają właściwości przeciwstarzeniowe. Mają one właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne.  Np. grzyby shiitake są wspaniałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych: selenu, żelaza, magnezu, potasu, fosforu, wapnia, sodu, cynku, manganu, oraz witamin z grupy B.

Grzyby azjatyckie ujędrniają włókna, chronią kolagen, wzmacniają tkankę łączną i spowalniają procesy starzenia. Zapobiegają też powstawaniu zmarszczek. Natomiast grzyby biały fungus zawierają w błonnik, który reguluje pracę jelit i przyspiesza trawienie.

Ekspertka House of Asia – dietetyczka Aneta Korzeniecka wyjaśnia, dlaczego warto dodać do swojej codziennej diety produkty azjatyckie.

 – Azjatyckie potrawy posiadają szereg właściwości prozdrowotnych, lecz poszczególne składniki dań wpływają również pozytywnie na naszą urodę. Nie dziwi zatem fakt, że kuchnia azjatycka zyskuje na popularności. U podstawy azjatyckiej piramidy żywieniowej znajdują się pokarmy, które zaleca się jeść codziennie: warzywa liściaste, rośliny strączkowe, owoce, produkty pełnoziarniste, zioła i przyprawy. Dzięki tej kompozycji składników dostarczamy naszemu ciału odpowiednie składniki odżywcze, a także przeciwutleniacze. Te z kolei chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki – podsumowuje ekspertka.

Kilka azjatyckich potrwa

Sałatka z wakame i panierowanym jajkiem

Składniki:

10 g Wodorostów wakame House of Asia

30 g Panierki panko House of Asia

1 łyżka Sezamu białego House of Asia

1 duża obrana marchewka 

1 zielony ogórek

1/3 białej rzodkwi

1 pęczek rzodkiewek

4 jajka

3 łyżki mąki kokosowej

30 g płatków orkiszowych

1 czerwona cykoria

Dressing:

1 łyżka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm korzenia imbiru

2 łyżki Octu ryżowego House of Asia

70 ml oleju 

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. 2 jajka wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie zahartuj je zimną wodą i obierz. Pozostałe 2 jajka wbij do miseczki i roztrzep.
  2. Płatki orkiszowe i panko wymieszaj w miseczce. Mąkę kokosową wsyp do kolejnej miseczki.
  3. Ugotowane jajka włóż kolejno do mąki, roztrzepanych jajek i mieszanki płatków z panko. Czynność powtórz, pomijając mąkę kokosową.
  4. Wakame przygotuj według wskazań na opakowaniu i odsącz.
  5. Składniki dressingu wymieszaj ze sobą w miseczce.
  6. Wakame połącz z pokrojonymi warzywami. Wlej dressing, całość wymieszaj.
  7. W rondelku rozgrzej olej do temperatury 150°C i smaż panierowane jajka przez 3 minuty, na złoty kolor.
  8. Łyżką cedzakową wyjmij jajka i wyłóż je na papierowe ręczniki. Pokrój w ćwiartki.
  9. Sałatkę wyłóż na półmisek, udekoruj listkami cykorii i ułóż ćwiartki jajek. Całość posyp prażonym sezamem.

Zupa z miso i wodorostów wakame

Składniki;

6 Grzybów Shiitake House of Asia

4 saszetki Pasty Miso House of Asia

110 g Makaronu Ramen House of Asia

2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia

1 łyżeczka Oleju z prażonego sezamu House of Asia

10 g Wodorostów wakame House of Asia

1 łyżeczka Sosu Sriracha House of Asia

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki drobno pokrojone

1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 cm korzenia imbiru drobno pokrojony

1 opakowanie tofu pokrojone w kostkę

1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę

1/2 marchewki pokrojonej w kostkę

2 łyżeczki oleju do smażenia

500 ml wody

Szczypior do ozdoby

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby shiitake mocz w ciepłej wodzie, aż będą miękkie i pokrój je w plastry.
  2. W garnku rozgrzej olej, podsmażaj przez minutę cebulę, pastę z czosnku, imbiru, marchewkę i grzyby.
  3. Zalej wszystko wodą, dodaj pastę miso i sos sojowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 7 minut. Na koniec wlej olej sezamowy.
  4. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wyłóż do misek, dodaj tofu i zalej zupą miso i udekoruj szczypiorem.

Błyskawiczna zupa Tom Yum z tofu

2 porcje

Czas: 10 minut

Składniki:

60 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia

3 łyżeczki Pasty Tom Yum House of Asia

1 łyżka Sosu rybnego House of Asia

1 łyżka Soku z limonki House of Asia

6 szt. Grzybów słomkowych House of Asia

½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

8 małych pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół

150 g tofu

Sposób przygotowania:

  1. Na łyżce oleju podsmaż cebulę, dodaj pastę tom yum, niewielką ilość wody i dokładnie wymieszaj. Następnie dolej 0,5 l wrzątku, sok z limonki i całość i zagotuj.
  2. Dodaj tofu, ponownie zagotuj i zmniejsz ogień. Po chwili dodaj pokrojone grzyby słomkowe i gotuj przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, łyżkę sosu rybnego oraz łyżkę soku z limonki i zamieszaj.
  3. Po minucie dolej 60 ml mleka kokosowego i doprowadź do wrzenia. Danie jest gotowe.
  4. Podawaj w miseczkach udekorowane świeżą kolendrą.

W tej samej kategorii