Gryczana na obiad, manna na deser, a jęczmienna w zupie – badania przeprowadzone w ramach kampanii „Lubię kaszę” pokazują, że wbrew powszechnej opinii najmłodsi chętnie spożywają kaszę. Ponad 86% ankietowanych mam deklaruje, że ich dzieci lubią ten produkt zbożowy. W dalszym ciągu jednak
w dziecięcym menu najczęściej występuje on jako dodatek do dania obiadowego (75%). Czy kasza wciąż jest dla nas kulinarnym wyzwaniem?
Kasza to produkt zawierający duże ilości naturalnego błonnika regulującego proces trawienia, a także źródło cennych składników mineralnych i wielu witamin. Nie bez przyczyny, wraz z innymi produktami zbożowymi, znajduje się na drugiej pozycji (wśród artykułów spożywczych) Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowanej w Instytucie Żywności i Żywienia. Dlatego warto uwzględnić kaszę w codziennej diecie dzieci, aby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie młodego organizmu. Piąta edycja kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma na celu zwiększyć świadomość mam w zakresie zdrowego żywienia najmłodszych oraz pokazać, jak w prosty i jednocześnie pomysłowy sposób wykorzystać możliwości kaszy oraz wprowadzić ją do jadłospisu dziecka.
Jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii, ponad 86% mam biorących udział w sondażu zadeklarowało, że ich dzieci lubią kaszę. Najczęściej podawały ją swoim pociechom jako dodatek do obiadu (78%), składnik deseru (68%) oraz zupy (58%). Co ciekawe, zdecydowanie rzadziej kasza występowała
w formie np. wypieków (34%) oraz jako składnik sałatek (27%) czy śniadań (5%).
Najczęściej jako dodatek do dania obiadowego mamy serwują swoim dzieciom kaszę gryczaną (92%). Najmniej popularna w tej formie podania jest manna (17%), która za to najczęściej występuje jako składnik deserów (78%). Jest ona także ulubioną kaszą dzieci, gdyż znajduje się na pierwszym miejscu wśród innych jej odmian. Jęczmienna (11%), kuskus (7%) i jaglana (7%) są znacznie rzadziej typowane jako te, które smakują najbardziej.