Magia świąt Bożego Narodzenia kryje się nie tylko w migoczących światełkach i dźwiękach kolęd, ale przede wszystkim – w wyjątkowych smakach, które podkreślają atmosferę każdego świątecznego spotkania. I choć kochamy tradycyjne, kojarzące się z tym niezwykłym czasem potrawy, jednocześnie wielu z nas zastanawia się, jak wyczarować na świątecznym stole coś wyjątkowego, zaskakującego i pełnego smaku.
Jeśli Tobie także brakuje pomysłów na nietuzinkowe potrawy świąteczne, koniecznie wypróbuj nasze propozycje –doprawione szczyptą fantAZJI. Tegoroczne święta mogą nabrać zupełnie nowego wymiaru dzięki zastosowaniu niezwykłych składników, które wzbogacą smak tradycyjnych potraw! Poniżej znajdziesz m.in. przepis na kaczkę – zdziwisz się przy tym, że przygotowanie tego wykwintnego dania może być tak mało skomplikowane. Polecamy także śledzie, które z azjatyckimi produktami smakują wręcz niewiarygodnie. Znajdzie się także coś dla fanów barszczu czerwonego i pierogów – tym razem w wersji z grzybami shiitake.
Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy na te i inne świąteczne dania z odrobiną fantAZJI.
Wesołych i smacznych świąt!
Azjatycka Ryba po Grecku
Ilość porcji: 4
Czas: 35 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
2 łyżki Pasty miso House of Asia
230 g Sosu do Taco Casa de Mexico lub passaty pomidorowej
600 g filetu z dorsza lub mintaja pokrojonego w około 3 cm kawałki
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 mały seler
2 średnie cebule
Mąka do smażenia
Oliwa z oliwek do smażenia
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pastę miso zmieszaj z niewielką ilością wody i posmaruj nią rybę, dopraw delikatnie solą, pieprzem, następnie obtocz w mące i usmaż na rumiany kolor. Przełóż rybę na papier i odsącz z nadmiaru tłuszczu, gdy ostygnie przełóż do półmiska.
- Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej oliwę w rondlu, przełóż warzywa, następnie dodaj sól, pieprz i delikatnie podsmaż, aż się zrumienią. Gdy będą już miękkie dodaj sos do taco. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Gorące warzywa przełóż na półmisek z usmażoną wcześniej rybą. Pozostaw do wystudzenia. Podawaj z natką pietruszki.
Barszcz czerwony z grzybami shiitake
Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
3-4 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
4 łyżki Octu ryżowego House of Asia
2-3 ząbki czosnku pokrojonego na pół
2 l wody
2 kg buraków
1 średni seler
2 jabłka (najlepiej kwaśne)
2 cebule przekrojone na pół
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
10 ziaren pieprzu czarnego
2 goździki
2 łyżki suszonego majeranku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowanie:
- Do garnka wlej 2 l wody, dodaj suszone grzyby shiitake, cebulę oraz czosnek, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodaj do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, gotuj 30-40 minut.
- Buraki oraz selera obierz ze skórki, pokrój w cienkie półplastry, następnie jabłka (razem ze skórką) pokrój również w cienki plastry i przełóż wszystko do garnka z grzybami, zagotuj. Dodaj ocet, goździki i gotuj na minimalnym ogniu przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodaj majeranek oraz sos sojowy.
- Przed podaniem barszcz przecedź, wyjmij grzyby, pokrój w plasterki, wrzuć z powrotem i całość podgrzej. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Barszcz najlepiej smakuje podany z pierogami, uszkami lub krokietami z kapustą.
TIP: Barszcz najlepiej ugotować dzień przed podaniem.
TIP: Aby nadać głębszego smaku możesz pod koniec gotowania dodać kilka łyżek zakwasu
buraczanego.
Dorsz w panko ze szpinakiem
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
200 g Panierki panko House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 posiekane ząbki czosnku
15 g Pasty miso House of Asia
50 ml Mleczka koksowego 23-26% Kara
600 g filetu z dorsza
2 jajka
100 g maki pszennej
200 g liści szpinaku
10 pomidorków cherry przekrojonych na pół
500 ml oleju
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cukru
Składniki:
- Rybę oprósz solą, pieprzem i cukrem, następnie obtocz w mące, roztrzepanych jajkach i w panko. Usmaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor.
- Na drugiej patelni na oleju podsmaż pastę z czosnku, następnie dodaj mleczko kokosowe, pastę miso i całość doprowadź do wrzenia. Dodaj szpinak, pomidorki, delikatnie wszystko wymieszaj, dopraw pieprzem i podawaj z usmażoną wcześniej rybą.
Pasztet z fasoli z grzybami
Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 0
Składniki:
50 g Panierki Panko House of Asia
30 g suszonych Grzybów shiitake House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku
500 g Czarnej fasoli Casa de Mexico
2 cebule drobno posiekane
3 jajka
100 g odciśniętej kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki majeranku
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Odrobina masła do wysmarowania formy
100 g wody
Sposób przygotowania:
- Panko zmiksuj w blenderze z 4 suszonymi grzybami. Na oleju podsmaż cebule, pastę z czosnku i kiszoną kapustę, podlej wodą i duś przez około 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Pozostałe grzyby zalej zimną wodą i gotuj do miękkości przez 30 minut, odcedź, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty i smaż całość kilka minut.
- Fasolę zmiksuj z jajkami i odrobiną wody, dodaj do kapusty z grzybami, wymieszaj, na końcu dopraw gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz panierką panko z grzybami. Przygotowaną masę przełóż do formy. Piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (ustawionym na termoobieg). Po upieczeniu zostaw w formie do ostudzenia.
- Pasztet podawaj na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.
Pierogi z grzybami i kapustą
Ilość porcji: 6
CzasL 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
2-3 łyżki Sosu sojowego grzybowego House of Asia
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
6 cebul pokrojonych w kostkę
60 ml oleju lnianego
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Ciasto:
600 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
400 ml wrzącej wody
50 g masła
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia zagotuj je, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
- Kapustę odciśnij i gotuj w 300 ml osolonej wody przez 45 minut, aż będzie miękka. Po tym czasie wystudź i dokładnie odciśnij.
- Grzyby, marchewkę i pietruszkę wyjmij z wody (pozostały wywar możesz wykorzystać np. do zupy grzybowej), odciśnij z wody i razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, zeszklij 3 cebule i dodaj do reszty warzyw. Składniki farszu dobrze wymieszaj, całość dopraw solą, pieprzem i grzybowym sosem sojowym.
- Mąkę przesiej przez sitko i przełóż do miski, dodaj sól. Włóż masło do gorącej wody, tak aby się roztopiło i stopniowo dodawaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji przełóż je na blat podsypany mąką i zagniataj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i miękkie. Następnie przełóż do miski, szczelnie przykryj i odstaw na 30 minut.
- Ciasto podziel na 4 części i kolejno wałkuj na cienkie placki. Małą szklanką wytnij kółeczka, na środek nałóż farsz, złóż na pół i zlep brzegi w pierogi. Gotuj w gorącej wodzie do miękkości przez około 3 minuty, a w międzyczasie zeszklij na oleju lnianym pozostałe 3 cebule.
- Gotowe pierogi podawaj z cebulką.
Pierś z kaczki w sosie imbirowym z pomarańczami
Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 łyżki uprażonego Sezamu Białego House of Asia
2 świeże piersi z kaczki
Marynata:
3 łyżki Sosu Sojowego Grzybowego House of Asia
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru
1 łyżeczka Przyprawy do kuchni chińskiej lub japońskiej House of Asia
2 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 cm startego korzenia imbiru
1 łyżka miodu
1 pomarańcza pokrojona w cząstki (bez błonek)
250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej wymieszana z odrobiną wody
Sposób przygotowania:
- Piersi kaczki osusz na ręczniku papierowym. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty. Skórę piersi ponacinaj w kratkę, a drugą stronę mięsa natrzyj przygotowaną marynatą. Zostaw w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Mięso delikatnie wytrzyj z nadmiaru marynaty i połóż na patelni skórą do dołu, smaż na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru, potem przełóż na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut. Następnie przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do odpoczynku na 5-6 minut. (Soki wytopione ze smażenia i pieczenia zostaw do sosu).
- Przygotuj sos: w rondelku podgrzej miód, dodaj cebulę, pastę z imbiru i smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj soki pozostałe z pieczenia mięsa oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość gotuj 5 minut i dodaj cząstki z pomarańczy. Na koniec zagęść sos skrobią ziemniaczaną.
- Pierś z kaczki pokrój w plastry, polej przygotowanym sosem i udekoruj sezamem.
Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków
Ilość porcji: 2
Czas: 25 minut
Składniki:
6 łyżek Sosu do kaczki po pekińsku House of Asia
1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 pierś z kaczki
Dymka pokrojona w słupki do dekoracji
Sól i pieprz do smaku
Sałatka z buraków:
1 łyżka Młodego imbiru do sushi House of Asia drobno pokrojonego
1 ugotowany burak pokrojony w słupki
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
4 cm białej części pora pokrojonej w słupki
Kilka liści sałaty rzymskiej pokrojonej w paski
1 łyżka marchewki pokrojonej w słupki
1 łyżka drobno posiekanej kolendry
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Pierś oczyść z błon i natnij delikatnie w kratkę, tak aby nie poprzecinać mięsa. Zamarynuj w sosie sojowym, soli, pieprzu i ułóż na suchej, zimnej patelni skórą do dołu. Zacznij wytapiać tłuszcz na średnim ogniu przez 7-8 minut, aż skóra stanie się rumiana. Przewróć mięso i obsmaż je z drugiej strony.
- Następnie przełóż pierś na talerz i posmaruj 2-3 łyżkami sosu do kaczki po pekińsku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 6-8 minut (w zależności od jej wielkości). Po tym czasie wyjmij kaczkę i odstaw na kilka minut.
- Warzywa na sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku oliwą, imbirem, kolendrą oraz szczypiorkiem.
- Wystudzoną pierś z kaczki pokrój w plastry. Talerz posmaruj delikatnie pozostałym sosem do kaczki po pekińsku, ułóż sałatkę, a na wierzch wyłóż plastry kaczki, całość posyp sezamem oraz dymką.
Schab pieczony w całości faszerowany grzybami schiitake
Ilość porcji: 6
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki
2 puszki Grzybów shiitake w zalewie House of Asia
½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
1 kg schabu środkowego
2 cebule drobno pokrojone
3 łyżki oleju
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
1 żółtko
Marynata:
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
Pieprz czarny do smaku
Sos:
150 ml Sosu teriyaki House of Asia
100 ml wody
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce składniki marynaty i przełóż do niego schab, odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Grzyby przepłucz pod bieżącą wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą, pastą z czosnku, pod koniec dodaj marynatę gochujang, 1 łyżkę szczypiorku oraz żółtko, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
- Przy pomocy noża zrób kieszeń w schabie i napełnij ją farszem. Następnie obsmaż mięso na patelni z każdej strony na rumiany kolor, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 60 minut.
- Przygotuj sos: do rondla wlej sos teriyaki, wodę, pozostałość farszu i całość doprowadź do wrzenia.
- Mięso wyjmij z piekarnika pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.
Śledzie z suszonymi pomidorami na ostro
Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1 łyżka Pasty z chili House of Asia
3 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon
2 łyżki ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę
8-10 filetów śledziowych Matias w solance
6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy
2 średnie szalotki pokrojone w piórka
2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
Pieprz do smaku
Woda z cytryną do namoczenia śledzi
Sposób przygotowania:
- Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę, następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do szerokiej miski. Dodaj szalotkę, pomidory, ogórki, musztardę, pastę chili, dopraw pieprzem i całość wymieszaj.
- Pod koniec dodaj szczypiorek oraz oliwę z suszonych pomidorów, ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc).
TIP: Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
Tatar ze śledzia z jalapeno
Ilość porcji: 4
Czas:15 minut
Poziom ostrości: 2
Składniki:
1 łyżka drobno pokrojonej Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico
3 łyżki ogórka pokrojonego w kostkę
200 g marynowanych filetów śledziowych
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
1 łyżka posiekanej kolendry
4 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Filety odsącz, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w kostkę 1×1 cm, przełóż do miski, dodaj ogórka, kolendrę, jalapeno oraz oliwę, całość delikatnie wymieszaj.
- Cebulę sparz wrzątkiem i wystudź, następnie dodaj do śledzi, dopraw pieprzem, wymieszaj.
Zupa grzybowa z makaronem Mie
Ilość porcji: 4
Czas: 35 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
60 g Grzybów shiitake suszonych House of Asia
1/2 opakowania Makaronu Mie gniazda House of Asia
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
1-2łyżki Sosu sojowy grzybowy House of Asia do smaku
1 łyżka Pasty Miso House of Asia
500 ml bulionu warzywnego
1 cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz czarny do smaku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Grzyby shiitake namocz w zimnej wodzie, następnie zagotuj, wystudź i pokrój w paski.
- Do garnka wlej oliwę, podsmaż pastę miso z pastą z czosnku, cebulą, dodaj grzyby i wymieszaj. Następnie wlej bulion, grzybowy sos sojowy i gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut.
- Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gotową zupę dopraw pieprzem, podawaj z makaronem oraz świeżym szczypiorkiem.